Moeras vergeet mij nietje - Myosotis palustris 'Alba'

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Moeras vergeet mij nietje - Myosotis palustris 'Alba'

Moerasplant die de vijverrand elk jaar verblijd met prachtige witte bloemen

Het moeras vergeet mij nietje is een mooie plant die komt uit de Ruwbladigenfamile ook wel Boraginaceae. Het is een ondersoort van de vergeet mij nietjes die wij in Noordwest Europa kennen. Het moeras vergeet mij nietje komt erg overeen met het weide vergeet mij nietje. Toch zitten er verschillen in, namelijk de stengel en de vorm van de beharing. Het moeras vergeet mij nietje heeft een kruipende wortelstok. De bloemen hebben een blauwe maar ook soms een witte kleur. Deze bloemen zijn gemiddeld 4 tot 10 mm groot.

 

De verzorging van deze moeras vijverplant 

Het moeras vergeet mij nietje is een vaste plant met van zichzelf een groene kleur. In de bloeiperiode juni t/m augustus krijgt deze plant prachtige blauwe bloemen met een maximale grote van 10mm. Het moeras vergeet mij nietje groeit tot ongeveer 20 tot 40 centimeter de hoogte in en komt het best tot zijn recht op een zonnig / halfschaduw plaats met een vochtige bodem. Deze plant verliest in de winter haar blad maar is daarentegen goed winterhard. 

 

Het plaatsen van deze prachtige hemelsblauwe plant

Moeras vergeet mij nietje dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 1.

 

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.


Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. 


Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. 


Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten


De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onder water. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.


Tuindingen zone 6: Drijvende planten
 
Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het wat gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen.

 

Leuke 

  • Wist u dat deze plant echt een ''vlinderaantrekker'' is?

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions