Klaverbladvaren - Marsilea quadrifolia

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Klaverbladvaren - Marsilea quadrifolia

Klaver achtige plant

De Klaverbladvaren is een varen en hij komt uit de Pilvarenfamilie, ook wel Marsileaceae genoemd. Het is een echte zuurstofvoorziener. De Klaverbladvaren is te vinden op water of op moerassige gebieden. Deze plant kont oorspronkelijk uit Midden- en Zuid- Europa en Azië. De blaadjes die in groepjes van 4 tevoorschijn komen, vouwen zich in de nacht samen. Vervolgens openen ze overdag weer. Vermeerderen zich door kruipende rhizomen. 

 

De verzorging van de Klaverbladvaren

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. De Klaverbladvaren vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in een vochtige tot natte ondergrond (tot max 60 cm diep). De bloeiperiode van de Klaverbladvaren is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit gemiddeld 0 tot 0 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar verliest wel zijn bladen in de winter.

 

De aanplanting van de Klaverbladvaren 

De Klaverbladvaren dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2, 3 en/of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions