Kievitsbloem - Fritillaria meleagris

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Kievitsbloem - Fritillaria meleagris

De echte kievitsbloem met de gespikkelde lijkende op een dambord purperen klokjes

De Kievitsbloem is een sierlijke plant die uit de leliefamilie komt, ook wel Liliaceae genoemd. Deze plant heeft een harde stengel met smalle bladeren. Appart aan deze plant is dat het 8 jaar duurt voordat ze echt in de bloei staan. De Kievitsbloem verspreid zich doormiddel van het water. Voor voortplanting is de Kievitsbloem dus ook afhankelijk van hoog water of overstromingen. Deze plant is in Nederland zeer zeldzaam en komt nauwelijks in het wild voor. Je zult ze het meest vinden in Midden-Europa. De Kievitsbloem staat bekend om dat hij wat rust moet hebben om te groeien.

 

De verzorging van de Kievitsbloem 

Deze mooie aanvulling van de vijvertuin is een zeer gewilde plant. Hij vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast groeit hij het allermooist in een vochtig tot natte, matig voedselrijke ondergrond. De bloeiperiode van de Kievitsbloem valt in de maanden april en mei. Deze plant groeit ongeveer 20 tot 50 centimeter de hoogte in. Daarnaast is de Kievitsbloem prima winterhard maar niet wintergroen.

 

De plaatsing van de Kievitsbloem 

De Kievitsbloem dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions