Grote waterweegbree - Alisma plantago-aquatica

Door Juno - 19-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Grote waterweegbree - Alisma plantago-aquatica

Statige verschijning langs de vijverrand

De Grote waterweegbree is een sierlijke plant die behoort tot de waterweegbreefamilie, ook wel Alismataceae genoemd. Deze mooie plant kun je over het algemeen vinden in de modder of in het ondiepe water van sloten, plassen en meren. De bloemen en de bladeren worden boven het water gedragen. In de bloeiperiode van de Grote waterweegbree vormen er wit/roze bloemetjes, die in groepjes groeien. Doordat dit een plant is die aardig groot wordt, is het een mooie aanvulling van de vijvertuin. 

 

Hoe onderhoud ik deze mooie verschijning

Dat is niet heel moeilijk. Deze plant is een sierlijke toevoeging van de vijver. De Grote waterweegbree vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt hij het best tot zijn recht als hij in een modderige ondergrond staat. Daarnaast functioneert deze plant ook goed in het water. Let wel op dat deze plant niet te diep kan. Daarnaast verlangt de Grote waterweegbree naar stromend tot sterk stromend water. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden juni, juli, augustus en september. De Grote waterweegbree groeit ongeveer 30 tot 120 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij goed winterhard.

 

Waar plant ik deze mooie verschijning

De Grote waterweegbree dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Latijnse Plantago-aquatica een letterlijke vertaling is van ''in het water levende weerbree''?

 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions