Gewone waterbies - Eleocharis palustris

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Gewone waterbies - Eleocharis palustris

Veelvoorkomende inheemse waterplant

De Gewone waterbies is een veelvoorkomende overblijvende plant die bij de cypergrassenfamilie hoort, ook wel Cyperaceae genoemd. Deze plant wordt veel in siertuinen gebruikt en is een ware aanvulling voor de vijver. De Gewone waterbies kun je vinden op moerassige plekken maar ook aan waterkanten. Daarnaast is deze plant een goede zuurstofvoorziening voor de vijver. De Gewone waterbies is te herkennen aan zijn rechtopstaande groene stengels. Bovenop de stengel zit een donkere aar die net zo dik is als de stengel.

 

De verzorging van de Gewone waterbies

De Gewone waterbies is een veelgebruikte sierlijke maar ook nuttige vijverplant. De Gewone waterbies vindt het heerlijk om op een zonnig plek te staan. Daarnaast groeit deze sierlijke plant het mooist op een vochtig tot natte, voedselrijke ondergrond. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden mei, juni, juli en augustus. De hoogte van deze plant varieert in hoogte van 10 tot ongeveer 90 centimeter. Daarnaast is de Gewone waterbies goed winterhard. 

 

Waar plant ik de Gewone waterbies aan?

De Gewone waterbies dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat het latijnse woord ''palustris'' letterlijk ''moeras bewonend'' betekent?

 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions