Gekroesd fonteinkruid - Potamogeton crispus

14 Mar 2019 in Waterplanten

Door Roel

Afbeelding bij Gekroesd fonteinkruid - Potamogeton crispus


Overblijvende ondergedoken waterplant

Gekroesd fonteinkruid is een (zoals de titel al zegt) overblijvende ondergedoken waterplant. Deze plant komt uit de fonteinkruidfamilie, ook wel Potamogetonaceae genoemd. Gekroesd fonteinkruid is van oorsprong te vinden in Europa en Azië maar heeft zich later verspreid richting Noord-Amerika. Deze plant kun je herkennen aan de steelloze bladeren die met hun voet aan de onderwaterstengels staan. Ook kun je ze herkennen aan de fijn gezaagde bladrand. 

Hoe onderhoud ik Gekroesd fonteinkruid

Deze mooie waterplant is een ware toevoeging aan de vijver. Gekroesd fonteinkruid vindt het heerlijk om in een zonnig plaats te staan. Daarnaast verlangt deze plant naar niet te ondiep, helder, langzaam stromend water. De bloeiperiode van Gekroesd fonteinkruid valt in de maanden mei, juni, juli en augustus. Deze mooie vijverplant groeit tot een grootte van 20 tot 100 centimeter. Daarnaast is Gekroesd fonteinkruid prima winterhard.

Waar plaats ik Gekroesd fonteinkruid

Gekroesd fonteinkruid dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, 5 en/of 6.

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten

De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.

Tuindingen zone 6: Drijvende planten

Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het water gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

Leuke 

  • Wist je dat Gekroesd fonteinkruid een leuke speeltuin is voor kikkers?

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Door DaniekDeG

Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Sagittaria Latifolia / Pijlkruid

De witte bloemen met een paars hart van Sagittaria sagittifolia verschijnen in de periode juni-augustus.


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Schizostylis coccinea / Kafferlelie

waterplant: grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Stachys palustris / Moerasandoorn

Stachys palustris wordt in het nederlands moerasandoorn genoemd. Het is een bladverliezende vaste plant of moerasplant met een rechtopgaande habitus.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox