Drijvend fonteinkruid - Potamogeton natans

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Drijvend fonteinkruid - Potamogeton natans

Uitstekende zuurstof plant Drijvend fonteinkruid

Drijvend fonteinkruid is een veel gebruikte zuurtstof plant voor de vijver. Deze plant behoort tot de fonteinkruidfamilie, ook wel Potamogetonaceae genoemd. In het wild komt deze plant voor in rijker modder en ondiep water (niet dieper dan 1 meter). Drijvend fonteinkruid groeit in de vijver, meren, plassen en langzaam stromende rieviertjes. Drijvend fonteinkruid is de meest gebruikte soort van de fonteinkruidfamilie.

 

Verzorgen en onderhouden van Drijvend fonteinkruid

Drijvend fonteinkruid vindt het heerlijk om in een zon / halfschaduw plaats te staan. Daarnaast komt Drijvend fonteinkruid het best tot zijn recht in een natte ondergrond. De bloeiperiode van deze plant is in de maanden mei, juni, juli en augustus. Drijvend fonteinkruid groeit gemiddeld 120 tot 150 centimeter de hoogte in. Deze plant is uitstekend winterhard. Daarnaast is hij bladverliezend in de winter. 

 

Waar plant ik Drijvend fonteinkruid aan

Drijvend fonteinkruid dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2, 3 en/of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

 

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones 

 

Leuke 

  • Wist je dat Drijvend fonteindkruid gebruikt wordt door kikkers als lanceer platform?

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions