Aarvederkruid - Myriophyllum aquaticum

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Aarvederkruid - Myriophyllum aquaticum

Populaire zuurstofplant bestrijd wier en algen

Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum ook wel diamantkruid genoemd is een invasieveve waterplant. Dit uit zich in het ongestoord verspreiden in de vrije natuur. Deze donkergroene plant groeit in kransen van 5. Vaak hebben ze rode drijvende stengels en kruipen de wortelstokken door het water. Op de drijvende stengels komen onopvallende bloempjes te voorschijn. Over het algemeen zijn dit alléén planten van het vrouwelijk geslacht. Buiten Zuid Amerika zijn deze planten nog niet van het mannelijk geslacht gesignaleerd. Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum staat ook wel bekend als zuurstof plant in een vijver.

Deze zuurstof leverancier en de verzorging ervan

Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum is een vaste plant die graag in volle zon / half schaduw staat. Daarnaast groeit hij het beste in neutraal, kalkrijke vochtige grond. Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum groeit ongeveer 10 tot 15 centimeter de hoogte in. In het algemeen is deze plant niet winterhard maar als je hem bij voldoende diepte plant is hij het wel. Hij overwintert op een diepte van minimaal 40 centimeter. Daarentegen is Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum niet wintergroen. Bij Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum wordt geadviseerd om niet meer dan 7 tot 9 stuks te plaatsen per vierkante meter. 

 

De plaatsing van Aarvederkruid

Aarvederkruid kan geplaatst worden in Tuindingen zone 1, 2 en 3

 

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.


Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. 


Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones
 

 

Leuke 

  • Wist u dat Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum echt een paradijs is voor amfibieën maar ook voor vissen?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions