Dianthus barbatus / Duizendschoon (een/tweejarig)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Als parapluutjes staan de geurende bloeiwijzen van duizendschoon aan het uiteinde van de stengels. Ze lijken maar weinig op de overige soorten van het geslacht Dianthus. Afwijkend zijn ook de brede, lancetvormige bladeren.

De bloemkleur is gemengd en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 30 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 70 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
In de herfst en winter sterft de bovenkant van de plant af, maar de wortels leven door. Het jaar erna zal de duizendschoon zelf weer uitlopen en gaan bloeien. Als de plant ouder wordt, wordt de bloei wel steeds wat slechter. Na 3–4 jaar is de plant te oud en kan je hem beter vervangen voor een nieuwe.

Plantvoorschriften algemeen
Koop zaad of compacte, gezonde, jonge planten. Dit is eigenlijk geen eenjarige maar een kortlevende vaste plant. Om die reden laat je de planten na de bloei dus ook vooral in de tuin staan, er is meer dan een kleine kans dat de planten volgend jaar weer gewoon uitlopen en zelfs vroeger bloeien.
Ze is dus een tweejarige of kort levende vaste plant. Maar ze bloeit bijna altijd al in haar eerste jaar (mits je haar niet te laat zaait natuurlijk). Zaai haar bij voorkeur in maart of april. Ik zaai ze zelf in de koude kas voor want de zaden en zaailingen kunnen zeker wat kou en vorst verdragen, maar in huis zaaien kan ook prima (in een onverwarmd lokaal in het volle licht). Vanaf april kun je zaden ook buiten zaaien. De zaden kiemen binnen 1 tot 2 weken, afhankelijk van de grondtemperatuur. De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn en voldoende wortels hebben.
Het klinkt vreemd maar als je wilt dat ze extra vroeg bloeit zaai je haar vooral laat  Bij zaaien in in juli of augustus zullen de jonge planten niet meert bloeien en de winter in de volle grond prima overleven en al vroeg uit gaan lopen (en bloeien). Als je wil dat ze in de nazomer en herfst bloeit, zaai haar dan vooral in mei. Zo makkelijk is deze plant dus. En je kunt dus bijvoorbeeld ook spreiden: zaai een deel van de zaden in maart, een deel in mei en een deel in juli: voor bloeiende planten in de zomer, herfst en in het vroege voorjaar
 
Duizendschonen houden van een zonnig plekje maar doen het ook prima in de halfschaduw. En de grond mag goed vochtig zijn maar niet kletsnat. Voldoende voeding, in welke vorm dan ook, zorgt voor een lange en rijke bloei. Geef niet teveel stikstof want dat zorgt voor veel blad, hoge/slungelige planten en weinig bloemen.

Onderhoud
Als je de planten zo lang mogelijk wilt laten bloeien en over wilt houden is het verstandig om uitgebloeide bloemen weg te knippen. En pluk vooral bloemen tijdens de bloei: dat zorgt voor meer bloeistengels en een langere bloei. Laat wel ook 1 of 2 bloeistengels uitbloeien voor alle zekerheid; voor de oogst van zaden.

Herfst:
verwijder afgestorven blad om rotting tegen te gaan .
Verwijder oudere planten die lelijk en kaal worden en vervang deze door nieuwe.
In de vroege zomer kunt u de plant compacter laten groeien door de groeitoppen van de jonge scheuten er uit te knijpen, zelfs als dat betekend dat je de eerste bloemen moet missen.

Ziekten
Roest op duizendschoon wordt door schimmels veroorzaakt, die op de onderkant van de bladeren roestbruine, later zwartbruine sporen vormen. Op de bovenkant ontstaan gelige vlekken. Vochtig weer en slecht doorlatende grond bevorderen de ziekte.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox