Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is

15 Oct 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is


Oorsprong.

Het zal ook eens niet, maar ook de walnoot komt ook van nature, zoals veel van onze hedendaagse voedselproducten voor in het Midden-Oosten (omgeving Iran, Irak), Centraal-Azië en China. Ook de walnoot is door de Romeinen meegenomen naar Italië. In West-Europa in eerste instantie voornamelijk door diezelfde Romeinen geëxporteerd naar Duitsland en Frankrijk en van daaruit heeft deze noot heel Europa bereikt.

Gezond.

Zijn walnoten echt zo gezond? Ze bevatten ijzer, magnesium, vitamine E, vitamine B1, antioxidanten en een relatief hoge hoeveelheid plantaardig omega 3-vetzuur. Dat maakt ze niet echt specifiek gezonder dan andere noten, echter ze gedijen wel in onze streken, Nederland en België. De voedingswaarde van de walnoot per (handjevol) 25 gram is: 176 kcal, 17 gram vet waar van slechts 1,7 verzadigd, 1,3 gram koolhydraten en 1,3 gram vezels en 4 gram eiwit. Een gezonde hoeveelheid is een handjevol, circa 9 stuks per dag. Wist je trouwens dat:- de walnoot eigenlijk geen noot is zoals bijvoorbeeld de hazelnoot, maar een steenvrucht.- de walnoot het prima doet in ons klimaat en eenmaal groot, veel opbrengst kan leveren.- de geur van walnoot muggen verdrijft, - hij/zij wel 30 meter hoog en wel 10 meter breed kan worden.

Bij ons.

Sinds het voorjaar 2017 hebben wij ook een walnotenboom in onze aangeplante boomgaard. Er werd ons verteld dat ze gemiddeld pas na 8-10 jaar noten geven, Wat schetste onze verbazing, in 2021 zagen we al voor het eerst 2 bolsters in de boom, waarvan we er een hebben terug gevonden,

De oogst

Je kunt walnoten alleen oogsten als ze rijp zijn. En eenmaal uit de boom gevallen dan zijn ze zover en rijpen ze niet verder. Oogst dus alleen walnoten die uit de boom zijn gevallen. Pluk nooit walnoten bolsters uit de boom. Je kunt de walnoot vers eten, maar het vliesje rond een verse walnoot is meestal vrij bitter en er moeilijk af te halen. Je kunt de walnoten beter 2-3 weken lang laten drogen, (droge ruimte op oude kranten en het liefst muisvrij) en dan pas eten. Ze zijn dan ook langer houdbaar, zeker wel een jaar en als het goed is heb je dan weer nieuwe. Ook wel eens gelezen dat als je ze 5 minuten in kokend water doet je ze makkelijk kan pellen. Heb daar zelf nog geen ervaring mee. Eens gepeld en schoon kan je ze dan drogen op 40 graden voor 4 tot 5 uur, bijvoorbeeld in je voedseldroger. Deze kan je dan ook prima invriezen of in een droge trommel bewaren.

Je kan ze prima als snack eten, maar ook als ontbijt met wat havermout en vers fruit of in een salade van witlof, appel en stukjes walnoot of in een courgette salade, appeltaart of andere maaltijdgerechten misstaat een stukje walnoot absoluut niet. Heel lekker vind ik ze in combinatie met rijst met ananas of pruim en stukjes kip. Ook in een ragout zorgen ze voor een lekkere “crunch”. Oftewel een mooie veelzijdige “noot”. Een zoekopdracht op walnoot gerechten levert al 536.000 resultaten , dus keuze genoeg.

Zwarte bolsters.

De meest voorkomende kwaal is bacteriebrand, zwarte bladeren, zwarte bolsters en vaak dan ook zwarte noten, Dit komt vooral door een warm, vochtig voorjaar en de boom dan vaak natte voeten krijgt. Het beste is dat voorkomen door een goed vocht doorlatende, losse bodem. Ook belangrijk is om de notenboom evenals alle andere gewassen goed te voeden middels een voedzame bodem. Als je eenmaal zwarte noten hebt kan je die het beste niet consumeren.

Een delicaat onderwerp.

En in deze tijden van hoge voedselprijzen. Bij een aanschafprijs van € 46,00 van onze boom in 2017 en 20 jaar afschrijving is dat dan per jaar € 2,30. In oktober 2022 ben je voor een kilo gepelde biologische walnoten bij de Notenshop € 14,60, bij Topnoten € 16,75, Basboernoten € 12,99 en bij Ekoplaza zelfs 20,58 kwijt. Bij onze bekende grootgrutter alleen ongepeld € 6,48 de kilo en een andere supermarkt gepeld € 18,09 de kilo. Dus "Count your blessings"En oh ja je zal nooit je complete oogst helemaal alleen verorberen. Je hebt concurrentie van meerdere vogels en eekhoorns. Gun die ook wat. Zodat ook zij de winter kunnen overleven.

Regelmatig nieuwe berichten op Lekker van Eigen Land. Je kunt ook volgen.


1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox