Tuinboon voortrekken

Door Lekker van Eigen Land - 15 dagen geleden in Moestuinen
0 reacties

Tuinboon voortrekken

Dinsdag 15 november: Tuinboon zetten, winterkweek voor oogst 2022

Tuinboon?

Terwijl ik de titel intoets, denk ineens waarom heten ze eigenlijk tuinboon? Worden andere bonen dan niet in de tuin gekweekt? Snijboon alla dat is een boon die je moet, wil snijden als je hem gaat koken, eten, dat snap ik. Maar wat is dan sperzie? Website Onzetaal.nl geeft dan als verklaring: Sperzie- is een oude nevenvorm van asperge. De bonen werden vroeger ook wel aspergieboontjes genoemd. Deze naam hebben ze mogelijk gekregen omdat sperziebonen net als asperges werden gegeten met gesmolten boter en nootmuskaat. Zou sperzie dan een verbastering zijn van aspergie?

Duivenboon denk ik te snappen, want dat is ook voer voor duiven, Veldboon zal welwaarschijnlijk komen van bonen die in of op het veld staan. Spekboon omdat die dik, vlezig en stevig is. Bruine, zwarte, kieviet en witte boon vanwege hun kleur. Kidney of rode nierboon vanwege hun kleur en vorm. De Lima(als hoofdstad van Peru)bonen omdat deze oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Oogbonen lijken op ogen. En dan heb je ook nog de Soja-, Aduki en Cannellinibonen, de Harico verts (vertaald groene boon) en Pronkers. Wie weet zijn er nog meer varianten, vast wel.

Hoe de winter overleven

Maar goed weer terug naar de tuinboon. Tot enige jaren geleden heb ik ze ook regelmatig voor de winter (weeuwenteelt) gezet in de koude grond, maar dan viel het uiteindelijke resultaat vaak tegen omdat de jonge scheuten regelmatig ten prooi vielen aan gevogelte, muizen en/of andere dieren die het in de winter best wel moeilijk hebben, maar ik werd er persoonlijk niet echt vrolijk van. Dus daarom al een paar jaar niet meer gedaan.

Wat wil nu het geval, bij het uitzoeken van mijn nog aanwezige zaden, kwam ik ruim ¾ doos tuinbonen tegen en volgens een maanzaadkalender bleek het ook nog vruchtdagen te. Dus dacht ik voorpoten, voorkweken. maar dan nu ff anders. Dit jaar maar eens gekozen voor de schuuraanpak. In 3 opkweekbakjes met onderin wat oud stro gemengd met gebruikte tuingrond en scherp zand, voor de vochtopname/afdracht. Daarop wat goede bladaarde, en daarover weer wat pootaarde (50/50 bladaarde en scherp zand gemengd).

Kiembed

Zo denk ik het ideale kiem bed te hebben voor mijn tuinboonzaden. Hier de tuinbonen ingedrukt wat nat gemaakt, deksel erop (tegen de muizen) en in de schuur geplaats zodat ze gaan kiemen en dan straks in het vroege voorjaar als alles meewerkt uitpoten als jonge plantjes en hopelijk een mooie voorsprong zodat we ze vroeg kunnen oogsten.

Ik ben namelijk een grot liefhebber van de tuinboon en met nu alvast 84 zaden, dus hopelijl 84 plantjes hoop ik al vroeg te mogen genieten van mijn tuinbonen.

En oh ja peultjes, kapucijners, doperwten en nog wat andere bonen in de volksmond (vaak peulvruchten), maar ook lang niet altijd. Jonge kapucijners zijn namelijk heerlijk vind ik, horen officieel niet tot de bonen, maar wat mij betreft zijn ze zeker de moeite waard om te kweken.

Ik zal u op de hoogte houden met betrekking tot de vorderingen in relatie tot mijn tuinboon.

 

Vorige Blog:  Laat.ste oogst 2021 uit de kas

Binnenkort meer en wil je ons volgen kijk dan op mijn FB pagina: Lekker van eigen land | Facebook

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions