Gaten in bomen door wilgenhoutrups

Door Tuindingen - 11 dagen geleden in Insecten
0 reacties

Gaten in bomen door wilgenhoutrups
Gaten in bomen door wilgenhoutrups

Wist je dat sommige rupsen er jaren over doen om vlinder te worden?  Dit is het geval bij de Wilgenhoutrups (Cossus cossus) 

De wilgenhoutrups bijvoorbeeld leeft onder de schors en in het hout van verschillende bomen en blijft daar twee tot vier jaar!

De wilgenhoutrups boort gaten in de onderstam van loofbomen. De jonge rupsen kunnen alleen zachte of beschadigde delen van de stam aantasten, daarom ontstaat er soms ringing net onder het maaiveld. Oude rupsen tasten ook gezonde bomen aan. De aantasting is te herkennen aan de grote, ovale openingen. Uit de opening kan sterk naar azijn ruikend, afgewerkt nat boormeel komen. De rups maakt azijnzuur aan om het hout enigszins te kunnen verteren. De wilgenhoutrups vreet gangen in het hout waardoor de boom uiteindelijk breukgevoelig kan worden.

 

Pas als ze op zoek gaan naar een plekje om te verpoppen zie je deze grote reuzenrupsen rondkruipen. 
Anders dan de rups leeft de vlinder maar heel kort: een paar dagen tot een week. Ze hebben zelfs geen tong en kunnen dus geen nectar drinken. Ze paren, leggen eitjes en gaan dood. De rupsen die uit de eitjes kruipen eten zich een weg het hout in: de cirkel is weer rond. Heeft aantasting eenmaal plaatsgevonden, dan wordt de boom steeds opnieuw door volgende generaties benut. In zo geval wordt de boom een besmettingsbron voor bomen in de directe omgeving. Zwaar geïnfecteerde bomen kunnen zodanig zijn uitgehold dat zij bij sterke wind kunnen breken en daarmee gevaar opleveren. Ook is er een risico op secundaire infectie door hout parasitaire schimmels.

Grote bruin oranje rups

Waardplanten: alle loofbomen, behalve beuk. Vooral bomen in wegbermen met bastschade worden ernstig aangetast. 

Kenmerken: nachtvlinder, bruingrijs van kleur en 4 tot 5 cm lang, vleugelspanwijdte tot 8 cm. Larve: vingerdik en tot 10 cm groot.

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions