Lavendel snoeien voorjaar

30 Mar 2023 in Hoe snoei ik mijn

Door TuindingenLavendel is een prachtige plant die in veel tuinen voorkomt. De plant staat bekend om zijn heerlijke geur en mooie paarse bloemen. Maar als je wil dat jouw Lavendel er goed uitziet en gezond blijft, dan is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je hem moet snoeien in maart april.

Waarom snoeien goed is voor lavendelplanten 

Het snoeien van Lavendel is belangrijk om de plant mooi in model te houden en te voorkomen dat hij gaat verhouten. Wanneer Lavendel verhout, verliest hij zijn mooie volle vorm en wordt hij kaal van onderen. Door tijdig te snoeien, kun je dit voorkomen.

Lavendelplanten-hoe-snoeien-kort-voorjaar-hoeveel-centimeter

Wel of niet snoeien van lavendel planten in het voorjaar

Als je in het vorige tuinseizoen nieuwe Lavendel hebt gekocht en deze in augustus/september na de bloei licht hebt gesnoeid, dan is er nu wellicht nog geen snoei nodig. Bij oudere planten is de snoeibeurt in het voorjaar (eind maart - half april) het belangrijkst. Wacht wel tot de kans op strenge nachtvorst is verdwenen, want hier kan pas gesnoeide Lavendel niet goed tegen.

Lavendel snoeien in het voorjaar

Bij het snoeien van Lavendel is het belangrijk om zo rigoureus mogelijk te werk te gaan. Snoei de plant terug tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond. Een belangrijke regel bij het snoeien van Lavendel is NOOIT tot op het kale hout te snoeien (anders loopt de plant niet meer uit). Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat blaadjes / nieuwe scheuten aan de takjes zitten. Na de snoeibeurt zal de Lavendelplant weer prachtig uitlopen en jonge groeikrachtige scheuten vormen die weer een zomer lang mooie bloemen geven.

Na de bloei kun je de Lavendel een kleine snoeibeurt geven, ook wel vormsnoei genoemd. Hierbij knip je de uitgebloeide bloemen af en neem je een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo blijft de plant mooi compact en voorkom je dat hij kaal wordt van onderen.

lavendel-snoeien-voorjaarsnoei-onderhoud-tot-hoever-terugknippen

Conclusie

Lavendel snoeien is belangrijk om de plant mooi in model te houden en te voorkomen dat hij gaat verhouten. Begin met snoeien als de planten nog jong zijn en wees niet bang om rigoureus te werk te gaan. Snoei terug tot ongeveer 10 tot 15 centimeter boven de grond en let erop dat je niet tot op het kale hout snoeit. Na de snoeibeurt zal de Lavendelplant weer prachtig uitlopen en jonge groeikrachtige scheuten vormen die weer een zomer lang mooie bloemen geeft. 

Vergeet dus niet om je Lavendel te snoeien in het voorjaar en geniet van een uitbundig bloeiende plant!0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Hoe snoei ik mijn

Lavendel snoeien voorjaar

Lavendel snoeien in het voorjaar - Waarom snoeien goed is voor lavendelplanten - In dit blog lees je alles over het snoeien van Lavendel.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox