Eremurus / Naald van Cleopatra

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Eremurus / Naald van Cleopatra


Eremurus is een geslacht van meer dan 40 soorten, voornamelijk uit centraal en westelijk Azië, waar ze groeit op droge rotsachtige hellingen.

In het voorjaar vormt zich eerst een rozet van blauwgroen blad, waarna rond eind mei (na de vorst) de prachtige bloemtrossen verschijnen. Aan de voet zitten sprietige, riemvormige bladeren. De Erumurus is er in veel kleuren: roze, witte, gele, terra- en pasteltinten worden het meest aangeboden. Vooral in een groep komen de bloemen mooi uit. Ze bloeit in de vorm van een aar van onder naar boven. Na de bloei, ontstaat er vruchtvorming, bloemen maken dan plaats voor kogelvormige groene vruchten. De bloemen lijken op kleine sterren, de aar van bloemen kan wel een meter lang worden. De bloem trekt bijen aan.
Voor de vaas snijdt u de stengels als de onderste bloemen open gaan.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in de late zomer of in het najaar stevige, onbeschadigde wortelknollen. Koop nooit wortelknollen die ingedeukt of anderszins beschadigd zijn. Deze kunnen in de grond gemakkelijk rotten en daarna afsterven.
Zon. Plant de naald van Cleopatra op een zonnige, beschutte plaats. Doorlatende, voedselrijke grond. In ieder geval snel doorlatend. In zware grond is het nodig om op de bodem van het plantgat een drainagelaag van grind of zand aan te brengen
Plantdiepte 15cm plantafstand 40-60cm. De wortels moeten goed worden gespreid. Het groeipunt moet bij het dichten van het plantgat iets worden opgetild.
De afdekking met grond boven het groeipunt moet niet meer dan 5-7 cm zijn.
Liefst in beperkte groep aanplanten van dezelfde kleur.
Een neutrale achtergrond versterkt het silhouet van de bloemen.


Onderhoud & vermeerderen
Zodra de planten beginnen uit te lopen, organische minerale mest geven of meng elk jaar wat koemest door de bodemgrond.
Kort voor de bloei mesten. Hoge planten ondersteunen. Bij droogte gieten. Uitgebloeide bloemen afsnijden.
In het najaar tot en met het voorjaar beschermen tegen vorst. Een laag stro of mulg voorkomt bevriezen.
Eremurus groeit uit tot flinke pollen als ze het naar haar zin heeft. Als de knollen 3-5 jaar gebloeid hebben, kunnen ze in het voorjaar gescheurd/gedeeld worden, het beste in de maand oktober. Zorg er wel voor dat het groeihart niet beschadigt. Boven de knol ontwikkelen nieuwe knollen. Deze kunnen in het najaar weer horizontaal geplant worden en geven het eerste jaar geen bloemen. Zaaien is ook mogelijk in februari. Het zaad eerst 8 weken bewaren op 2 ˚C en dan bij 20˚C zaaien. Zaad geeft meestal planten met afwijkende typen en kleuren.

Ziekten
De naald van Cleopatra geeft in de regel weinig problemen. In natte, zware grond echter kunnen de knollen rotten.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox