Groene substantie in vijverwater

31 Mar 2020 in Vijverleven

Door Leoni

Afbeelding bij Groene substantie in vijverwater


Sinds deze ochtend hebben wij een groene substantie in onze vijver. Normaal is ons water altijd mooi helder dankzij het natuurlijke moeras. Iemand enig idee wat dit is en het weg krijgen?

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jan de B Avatar

Jan de B 3 jaar geleden
Oorzaak problemen helderheid vijverwater

Problemen met de helderheid van vijverwater ontstaan vaak door een verstoord biologisch evenwicht. Dit evenwicht kan verstoort worden door:


Te veel zonlicht
Te weinig voedingsstoffen
Water wat recent ververst is
Te veel vissen en te weinig groeiende planten
Afgestorven zuurstofplanten
Een slecht functionerend of kapot waterfilter
(Te) weinig onderhoud aan de vijver
Slechte waterkwaliteit
Slechte bacteriele huishouding
Dat er sprake is van een nieuwe vijver, dan is er nog geen biologisch evenwicht


Een vijver vol algen kleurt bruin of groen als het warmer wordt. 

In regenwater, grondwater, natuurwater, leidingwater komen algen voor. Ze zitten hier van nature al in. 
Zolang het water koud blijft onder de 9 graden zal het helder blijven, omdat de algen warmte nodig hebben om te groeien en te bloeien. Als het water in de vijver opwarmt, gaan de algen voeding opnemen uit het water. Hoe warmer het water wordt, hoe sneller dit gebeurt. De algen zijn tijdens dit proces nog steeds kleurloos. Als ze volgroeid zijn, gaan ze kleuren; in het meeste water kleuren de algen groen, en in zuur water kleuren de algen bruin. De vijver wordt nu een ondoorzichtige groene of bruine soep. Bij erg warm weer kan dit proces zich al binnen enkele dagen voltrekken.

Zuurstof leverancier voor gezond vijverwater. 

We moeten dus zorgen dat het gehele jaar door zuurstofplanten aanwezig zijn, maar vooral in de periode van eind maart tot oktober. Een waterplant die in deze periode groeit is glanzig fonteinkruid  (Potamogeton Lucens).  dit is de belangrijkste zuurstof plant voor de vijver. Zuurstofplanten zijn erg kostbaar. Bezuinig nooit op deze planten als je een heldere vijver wil hebben. Zuurstofplanten leven hoofdzakelijk van de voeding die in het water aanwezig is en slechts voor een deel van de voeding uit de bodem.

Waterplanten die geschikt zijn voor een natuurlijke vijver: 

1.    Aponogeton distachyos - Kaapse waterlelie
- De bloemen hebben een sterke vanillegeur. Ze drijven op het water of komen daar net bovenuit. De drijvende bladeren zijn langwerpig en afgerond, donker olijfgroen met soms dieppaarse vlekken. Bloeitijd - zomer.  
2.    Calla palustris - Slangenwortel 
- De slangenwortel is een kruipende plant die goed kan dienen om de vijverrand te camoufleren. Zijn sterke kruipende stengel zijn met helder glanzendgroen, hartvormig blad. Tussen de bladeren verschijnen kleine witte bloemen die op aronskelken lijken. Later krijgt de plant aren met oranjerode, vlezige bessen die tot in de herfst zichtbaar blijven. Bloeitijd - laat in de lente tot vroege zomer. 
3.    Veronica beccabunga - Beekpunge
- Een nuttige groenblijvende oeverplant met overhangende stengels waarmee je uitstekend vijverranden kunt verbergen. De bladeren zijn donkergroen en bijzonder talrijk. Donkerblauwe bloemen met een wit hart bedekkend de plant een groot deel van de zomer
4.    Ceratophyllum demersum - Grof Hoornblad 
- Belangrijke zuurstofleverancier: onder water levende plant, dichte bossige waterplant een ideale broedplaats/schuilplaats. Grof hoornblad is een flexibele plant die het ook goed doet in moeilijke vijvers met veel schaduw.
5.    Hottonia palustris - Waterviolier
- Dit is volgens vele vijverliefhebbers de mooiste zuurstof plant. Hij heeft fraaie aren met bloemen in gebroken wit of lila, die een flink eind boven het water uitsteken. Het ondergedompelde blad is heldergroen en fijn geveerd. De stengels zijn stevig. Aan het eind van het seizoen laten de stengels los en wordt de plant drijvend aangetroffen. Door dit natuurlijke gedrag verspreid deze waterplant zijn winterknoppen. 

 

 


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox