Grootste bloem ter wereld staat in bloei

Door Tuindingen - 7-2-2020 in Tuinmedia
1 reacties

Grootste bloem ter wereld staat in bloei
Grootste bloem ter wereld staat in bloei

Er zijn manifestaties van de natuur die ons soms gewoon verbluft achterlaten. Er zijn geen andere woorden om ze uit te leggen, omdat dit vaak dingen zijn die, naar onze verbeelding, op een bepaalde manier zijn, maar die ons dan opeens volledig ongebruikelijke, ongelooflijke aspecten tonen.

Als we aan bloemen denken, zouden we zeker nooit aan zeer grote objecten denken: de meeste van hen zijn in feite vrij klein. Wat zou je ervan denken om er een voor je te zien die meer dan een meter breed is? Dit is wat er gebeurde in Indonesië, waar waarschijnlijk de grootste bloeiende bloem ooit werd geclassificeerd.

Grootste-bloem-van-de-wereld

We zijn in het westelijke deel van Sumatra, een gebied met fascinerende en weelderige vegetatie, gekenmerkt door de massale aanwezigheid van het tropische bos. Juist in deze omgeving is een rafflesia plant (Rafflesia arnoldii) "bevallen" van een kolossale bloem met een diameter van 1 meter en 11 centimeter.

Je leest het goed: deze bloem is echt monsterlijk, niet alleen vanwege zijn grootte, maar ook omdat het een parasitaire plant is en een walgelijke geur afgeeft. De rafflesia stond al bekend om zijn grootte, maar volgens biologen van het Centrum voor instandhouding en natuurlijke hulpbronnen in West Sumatra heeft deze 111 cm grote bloem alle eerdere records gebroken. Juist daar, in 2017, had een andere rafflesia al buitengewone afmetingen geregistreerd, maar kleiner dan deze.

Bloemen-grootste-in-de-wereld

De rafflesia voedt zich met "waardplanten" om te leven, en heeft geen bladeren of wortels. Wanneer de bloem opengaat, ziet het eruit als een bedreigende mond die een onaangename stank afgeeft en de insecten aantrekt die het bestuiven. Ondanks zijn kracht heeft de plant echter een korte levensduur. De mond blijft slechts een week open en begint te rotten en verwelkt.


Een voorbijgaand en precair record dus, dat alleen in de korte bloeiperiode werd vastgelegd, maar voldoende om deze bloem te classificeren als een natuurlijk wonder. Wie weet of deze gigantische tropische bloemen zullen blijven groeien! 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Jan de B 7-2-2020
niet storen ik ben in de tuin

De rafflesia heeft geen stengel, bladeren of wortels. Ze groeit als een parasiet op de wortels van bepaalde lianen op de bodem van het regenwoud. Als een nieuwe rafflesiaknop door de bast van zijn ’gastheer’ heen is gebroken, groeit hij nog tien maanden door, vaak tot de omvang van een grote kool. Vervolgens gaat de knop binnen enkele uren open en worden de vlezige bloembladen in hun volle glorie zichtbaar. In het midden van de bloem zitten puntige uitsteeksels. Over de functie ervan is weinig bekend, hoewel sommige wetenschappers denken dat deze uitsteeksels warmte verspreiden en op die manier de stank vergroten.


Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions