Grootste bloem ter wereld staat in bloei

07 Feb 2020 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Grootste bloem ter wereld staat in bloei


Er zijn manifestaties van de natuur die ons soms gewoon verbluft achterlaten. Er zijn geen andere woorden om ze uit te leggen, omdat dit vaak dingen zijn die, naar onze verbeelding, op een bepaalde manier zijn, maar die ons dan opeens volledig ongebruikelijke, ongelooflijke aspecten tonen.

Als we aan bloemen denken, zouden we zeker nooit aan zeer grote objecten denken: de meeste van hen zijn in feite vrij klein. Wat zou je ervan denken om er een voor je te zien die meer dan een meter breed is? Dit is wat er gebeurde in Indonesië, waar waarschijnlijk de grootste bloeiende bloem ooit werd geclassificeerd.

Grootste-bloem-van-de-wereld

We zijn in het westelijke deel van Sumatra, een gebied met fascinerende en weelderige vegetatie, gekenmerkt door de massale aanwezigheid van het tropische bos. Juist in deze omgeving is een rafflesia plant (Rafflesia arnoldii) "bevallen" van een kolossale bloem met een diameter van 1 meter en 11 centimeter.

Je leest het goed: deze bloem is echt monsterlijk, niet alleen vanwege zijn grootte, maar ook omdat het een parasitaire plant is en een walgelijke geur afgeeft. De rafflesia stond al bekend om zijn grootte, maar volgens biologen van het Centrum voor instandhouding en natuurlijke hulpbronnen in West Sumatra heeft deze 111 cm grote bloem alle eerdere records gebroken. Juist daar, in 2017, had een andere rafflesia al buitengewone afmetingen geregistreerd, maar kleiner dan deze.

Bloemen-grootste-in-de-wereld

De rafflesia voedt zich met "waardplanten" om te leven, en heeft geen bladeren of wortels. Wanneer de bloem opengaat, ziet het eruit als een bedreigende mond die een onaangename stank afgeeft en de insecten aantrekt die het bestuiven. Ondanks zijn kracht heeft de plant echter een korte levensduur. De mond blijft slechts een week open en begint te rotten en verwelkt.


Een voorbijgaand en precair record dus, dat alleen in de korte bloeiperiode werd vastgelegd, maar voldoende om deze bloem te classificeren als een natuurlijk wonder. Wie weet of deze gigantische tropische bloemen zullen blijven groeien! 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jan de B Avatar

Jan de B 4 jaar geleden
De rafflesia heeft geen stengel, bladeren of wortels. Ze groeit als een parasiet op de wortels van bepaalde lianen op de bodem van het regenwoud. Als een nieuwe rafflesiaknop door de bast van zijn ’gastheer’ heen is gebroken, groeit hij nog tien maanden door, vaak tot de omvang van een grote kool. Vervolgens gaat de knop binnen enkele uren open en worden de vlezige bloembladen in hun volle glorie zichtbaar. In het midden van de bloem zitten puntige uitsteeksels. Over de functie ervan is weinig bekend, hoewel sommige wetenschappers denken dat deze uitsteeksels warmte verspreiden en op die manier de stank vergroten.


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox