Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

27 May 2021 in Natuurlijk bestrijden

Door Roel

Afbeelding bij Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier


BLADLUIS BESTRIJDEN DOOR LIEVEHEERSBEESTJES TE LOKKEN. 

Wat zijn bladluizen?
Bladluizen zijn kleine insecten. Ze prikken kleine gaatjes in planten en drinken uit de sapstroom van de plant. Of om het netjes te zeggen: Aphidoidea gebruiken hun stiletten om zich te voeden met floëemsap uit de floëem van planten. Ze bestaan in allerlei soorten en kleuren, maar ze zijn altijd klein en lijken altijd met veel te zijn. In Nederland en België zie je vooral zwarte bladluizen en groene bladluizen. Ze hebben een voorkeur voor jonge uitlopers en doen daar schade aan de plant. Zowel doordat ze er sap uit drinken waardoor de plant kan verdrogen, als doordat ze de plant met virussen kunnen besmetten. Ze kunnen zich 15 tot 20 generaties per jaar voortplanten en vormen dus in potentie snel een plaag.

Het internet staat vol met huismiddeltjes tegen bladluizen. Sommige mensen zweren bij spiritus, anderen bij lucifers (vanwege de zwavel) of afwasmiddel.

Het lieveheersbeestje: Bladluiskiller nummer 1

Deze schattige bestippelde beestjes blijken namelijk echte moordlustige killers te zijn als het op bladluis aankomt. Ze eten gemiddeld 100 luizen per dag (120 als larve, 80 als volwassen lieveheersbeestje). Dat zijn 3.000 bladluizen per maand! De beste manier om een bladluizenplaag in je tuin te voorkomen is het lokken van lieveheersbeestjes.

Lieveheersbeestjes zijn gek op brandnetels. Als je tuin het toelaat kun je daarom het beste ergens in een hoekje wat brandnetel laten staan.

Een insectenhotel biedt lieveheersbeestjes een schuilplaats bij slecht weer en een plek om te overwinteren.

Heb je nog aanvullingen of tips? Dan horen we dit graag.

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 3 jaar geleden

Mijn tip is: zorg voor diversiteit. Want er zijn nog veel meer insecten die bladluizen eten. Denk aan de groene gaasvlieg en de oorwurm. Deze houden van rommelige hoekjes met wilde kruiden zoals bv brandnetels. Offer 1 plek in je tuin op aan wild opgekomen kruiden want die gaan je pesticide aantrekken. Dat heb je helemaal geen giftige middeltjes nodig. Gezonder voor jou en voor de natuur.
Deze strategie geldt niet alleen voor bladluizen, maar voor alle plaagdieren. Slakken, muggen, rupsen. Je moet de predator van dat plaagdier ook een woning geven. Anders komt hij niet.


Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Diervriendelijke tuinen

Mollenklemmen gevaarlijk voor katten.

TIP: Veilig een mollenklem plaatsen, meer dierenleed te voorkomen.

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox