Clematis in de tuin

09 Jun 2020 in Bloemen

Door Marjo.H

Afbeelding bij Clematis in de tuin


Clematis voor de kleine tuin 

Clematis is een omvangrijk en veelzijdig geslacht, met planten in allerlei afmetingen en oogverblindende bloemen in een grote variatie aan hoogten, vormen en kleuren. 
Ze kunnen langs muren of schuttingen omhoog worden geleid of er als een waterval overheen hangen. Clematis voelt zich het best als hij zelf zijn weg mag zoeken in bomen en heesters en kan ook in een bed of een border worden geplant om door de vaste planten, of gewoon over de grond te kruipen. veel kleinere cultivars kunnen met succes in een pot of vensterbak worden gekweekt. Er zijn talloze mogelijkheden met clematis voor zowel een grote als een kleine tuin, en als je eenmaal weet hoe je ze moet verzorgen, dan wil je vast proberen onder welke omstandigheden je ze zoal kunt kweken. Het is gewoon een kwestie van het kiezen van de juiste clematis voor het seizoen en het combineren van de hoogte, groeiwijze en kleur die passen bij jouw smaak en jouw tuin.

                                                                       De clematis snow queen:  De Bloemen van deze cultivar uit Nieuw-Zeeland krijgen een doorsnee van 15 cm. een compacte maar rijkbloeiende plant die 2,5 meter hoog kan worden.

Clematis aanschaffen voor een kleine tuin

Geen tuin is te klein of te groot, te formeel of te wild om een plaats te kunnen bieden aan de koningin van de klimplanten. 
Clematissen zijn ideaal voor een kleine ruimte, omdat ze het liefst de hoogte in groeien. Zelfs de kleine stadstuin kan meerdere clematisplanten herbergen, naast andere planten zoals rozen en kleine heesters. In potten op het terras, windend door de struikroos, tegen een schutting of over een boog, of gewoon langs een huismuur, er kan altijd nog een clematis bij, zelfs als de tuin al helemaal vol lijkt. Een beperkte ruimte betekent helemaal niet dat de clematis die je kiest klein moet zijn. Een stadswoning is vaak groot genoeg om er een Clematis montana of een Clematis orientalis langs te laten groeien, hoewel ze toch allebei 8 meter kunnen worden. Zelfs deze soorten kun je binnen redelijke grenzen houden door stategische snoei. Voor een kleine tuin zijn de meest geschikte clematiscultivars te vinden in de Atragene groep en de grootbloemige cultivars. 
Hoewel sommige zonder snoei 4 - 5 meter kunnen worden, halen andere niet meer dan 1,5 meter bijvoorbeeld de langbloeiende clematis Niobe. 
Bedenk dat niet alle clematis er ook mooi uitzien als ze niet bloeien. de meeste vroege grootbloemige cultivars, kunnen een zielig hoopje bruin blad en verdorde bloemen geworden zijn aan het eind van de zomer, ook al krijgen ze soms indrukwekkende vruchtpluizen. Zulke clematissen kun je beter door andere planten laten groeien, waardoor de bruine bladeren en bloemen verdwijnen onder hun bladderen.


Clematis Arabella: een echte topper voor een kleine tuin, dankzij de compacte, beheersbare groeiwijze en het lange bloeiseizoen. Deze cultivar wordt 1 - 2 meter hoog en kan gemakkelijk worden ondergebracht in een gemengde border, onder rozenstruiken of heesters, waar een aantal stengels voorover zullen en andere in de  takken van de heester zullen klimmen.

" Als de ruimte het toelaat, is het leuk om twee of meer clematissen langs een steun in het midden van een border te leiden. Kies 2 cultivars die tegelijk bloeien vooreen magisch effect"

 Lees ook: Clematis voor een grote tuin

Clematissen zijn niet geschikt als je van strikte symmetrie houdt. 

De aard van het beesje verander je niet, de clematis zal uitwaaien en zich vertonen op plaatsen waar jij ze niet had gepland. Maar dit is juist hun schoonheid. Soms zijn ze echt dwars, dan verschrompelen bladeren en en stengels tot knisperig bruin, ze sterven niet af maar trekken zich terug, en dat is iets waarvan iemand die kiest voor een formele tuin niet blij van wordt. Een betere oplossing is dan een roos langs een steun laten groeien en een clematis bijvoorbeeld de Bleu boy door de roos te laten groeien. in de wildere natuurlijke delen van je tuin kun je de cultivars uit de Montana groep of de Tangutica groep, gerust hun gang laten gaan, zonder ze te snoeien of voeding te geven, Deze grotere clematiscultivars gedragen zich als ramblerrozen: als ze een goede start krijgen heb je er geen omkijken meer naar.

Clematis met rode bloemen voor kleine tuin

 

Welke soorten clematisplanten heb jij, en zijn dit de soorten voor de kleinere tuin?

plaats eens een foto? 

 
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Blomke Avatar

Blomke 4 jaar geleden
Hallo Melissa, 

zelf gebruik ik een halve terra-cotta bloempot om de wortels mee te beschermen, zowel in de zomer als winter. De afgelopen twee zeer warme zomers is de clematis           (de bosrank) helemaal verschroeid maar kwam in het voorjaar weer volop terug. Ik kan niet met zekerheid zeggen of het door de bloempot komt maar ik heb dit advies bij aankoop erbij gekregen en opgevolgd.


Carmen v/d Wetering Avatar

Carmen v/d Wetering 4 jaar geleden
Als de clematis is uitgebloeid blijven er wollige delen over, kan ik deze wegnemen.?


Jan de B Avatar

Jan de B 4 jaar geleden
Het is nu genieten mijn clematis bloeit uitbundig, en als ik hier dan bij langs loop komt je de heerlijke frisse vanille geur je tegemoet. 

Bedankt voor je leuke informatieve blog over de clematis ik moet me toch wat meer gaan verdiepen in deze kleurrijke klimmers. 

Groet Jan


Mellisa Avatar

Mellisa 4 jaar geleden
Wat een leuk informatief bericht over mijn favoriete klimplant, 

Ik heb nog een plekje vrij in mijn tuin, maar hier staat toch wel redelijk lang de middagzon te branden, en heb ik gelezen dat je bij het aanplanten van de clematis beter de wortels/onderkant kunt beschermen door er een dakpan voor te plaatsen klopt dit? Mijn gedachte hierbij: een dakpan neemt toch juist meer warmte op en zal dit ook uitstralen naar de wortels/onderkant.  Wat is dan de beschermende factor in deze? 

Ik hoor graag jouw gedachtengang hierover. 

Groetjes Mellisa

 


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox