Hooikoorts! Wat kan ik doen? Hatsjoeee

07 Mar 2021 in Tuinieren

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hooikoorts! Wat kan ik doen? Hatsjoeee


Hatsjoeeeee 

Waarom is er veel hooikoorts in de lente? In de lente komen veel bomen en struiken in bloei. De pollen van de bomen en struiken komen vrij in de lucht. Deze pollen zorgen voor de hooikoortsklachten bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Hooikoorts lente welke bomen geven klachten

Hooikoorts’ is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische klachten te beschrijven maar de medische naam is  allergische rinitis. 
 

De klachten die bij hooikoorts voorkomen  (niezen, loopneus of verstopte neus etc.) lijken erg op verkoudheidsklachten. Bij een simpele verkoudheid zullen de klachten echter doorgaans met een paar dagen verdwijnen. Van hooikoorts kan men in sommige gevallen een paar weken last hebben (bijvoorbeeld gedurende het bloeiseizoen van de berk). Het kan echter ook voorkomen dat je het gehele voorjaar en de zomer last hebt. Dit is wanneer je bijvoorbeeld allergisch bent voor verschillende bomen en grassen.

Veroorzakers van hooikoorts

  • Hazelaar: bloeiperiode eind december- februari
  • Els: bloeiperiode maart tot mei
  • Beuk: bloeiperiode april tot mei
  • Eik: bloeiperiode april tot mei
  • Grassen: bloeiperiode april tot september
  • Bijvoet: bloeiperiode augustus
  • Ambrosia: bloeiperiode september tot oktober

De ernst van uw klachten hangt af van de stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe hoger de stuifmeelconcentratie, hoe meer klachten. 

Het weer speelt een rol: hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Op winderige dagen verspreidt het stuifmeel zich gemakkelijk. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld. ’s Avonds is de hoeveelheid stuifmeel het grootst.

Dat veel soorten planten gestimuleerd zijn door het zeer warme lenteweer is goed te merken aan de totale pollendruk die nu bepaald wordt door het pollen van heel veel plantensoorten die tegelijk zijn gaan bloeien.  
Bekijk op pollennieuws de actuele pollendruk in jouw regio

We zijn benieuwd welke middelen helpen bij jou het beste om je hooikoorts klachten te onderdrukken? 
 

Hooikoorts klachten hatsjoee


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinieren

Landgoedtuin Nardinclant - kijkje in de historische tuin

In deze aflevering gaan we op bezoek bij Nardiclant. Verscholen in een boomrijke wijk in Laren ligt deze unieke plek. Nardinclant is een prachtig aangelegde historische tuin.


Tuinieren

Kaalslag en mini-paddestoeltjes

Kortom een allegaartje van alles wat er zich in een tuin kan afspelen. Het is een mix geworden van vreugde, bewondering, verbazing, ongenoegen en acceptatie.


Door Marie Mul

Tuinieren

De Kievitsbloem

De Kievitsbloem, ook wel bekend als de Zwolse tulp, is een vrij zeldzame plant die voornamelijk groeit in vochtige graslanden. Met zijn paars en soms wit geblokte bloemen is het een prachtige voorjaarsbloem. Ontdek meer over deze bijzondere plant en zijn leefomgeving en leer waarom het zo'n gewaardeerde en waardevolle toevoeging is aan de natuur.


Door Tuindingen

Tuinieren

Planten die samenwerken

Of je het geloven wilt of niet, maar ook planten vertonen menselijke trekjes. Daar kun je als plant trots op zijn, als je dat predicaat opgespeld krijgt.


Door Marie Mul

Tuinieren

Heggen en haagplanten levensader voor de biodiversiteit

Een heg of haag is namelijk meer dan een rijtje struiken naast elkaar.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox