Lavendel stekken van eigen oude lavendelplanten | Stap voor stap uitgelegd


Door Tuindingen

Afbeelding bij Lavendel stekken van eigen oude lavendelplanten | Stap voor stap uitgelegd


Stap voor stap methode uitgelegd hoe je lavendel moet stekken

Lavendel heeft de eigenschap om te verhouten doordat er geen consequente snoei plaatsvindt. Het is aanbevolen om twee keer per jaar te snoeien (een keer rigoureus na de bloei en ook weer in het najaar). Het gevolg van niet snoeien is dat er geen jonge scheuten groeien vanuit het hart van de lavendelplanten, waardoor deze van onderen verhouten. Hierdoor dijen de planten uit en ontstaan er warrige, verhoute lavendelplanten.

Lavendel stekken van moederplanten

Vaak worden oude verhoute lavendelplanten uitgespit en in de container gegooid of in stukken geknipt en op de composthoop gegooid. Zonde, want vanuit die verhoute lavendelplanten is het goed mogelijk om nieuwe lavendelplanten te stekken.

Zo maak je gezonde lavendelstekjes van oude planten

Deze mediterrane tuinplanten stek je heel makkelijk zelf. Met een paar simpele stappen en wat geduld heb je zomaar weer gezonde nieuwe lavendelplanten die je tuin weer jaren kleur en geur geven.

Stap 1: Lavendel stekken snoeien

Selecteer gezonde lavendelplanten, vrij van ziekten en plaagdiertjes. Kijk naar takken met gezonde hoofdtakken en goed bebladerde zijtakjes en snoei deze hoofdtakken uit de plant. Let op, snoei nooit dieper dan het laatste blaadje op een tak; doe je dit wel, dan zal er zich geen nieuwe scheut ontwikkelen voor hergroei. Was het de bedoeling om toch afscheid te nemen van de lavendelplant, dan is het geen probleem waar er gesnoeid wordt.

Lavendelstekken-selecteren-topstekken-moederplanten

Stap 2: Gezonde snelgroeiende lavendelstekken maken

Je hebt een hoofdtak met daarop een zijtakje. Selecteer een zijtakje, het beste is om een jonge scheut te kiezen die dit jaar gegroeid is en die niet gebloeid heeft. Snoei dit zijtakje met een grote van ongeveer 10 cm van de hoofdtak af.

Stap 3: Nieuwe stek van lavendel

Aan het gesnoeide zijtakje zitten van boven tot onder gezond ogende frisgroene bladeren. Hiervan maak je de beste stekken die ook weer snel zullen wortelen. Wat je doet is als volgt: we houden de 50/50-regel aan. Dat houdt in dat je de onderste bladeren eraf ritst door de stek met duim en wijsvinger samen te pakken en vanaf de helft tot onder alle bladeren eraf te halen in één beweging. Vanaf de helft tot de top blijft behouden. Nu heb je een gezonde lavendelstek voor je liggen. Wil je meer lavendel stekken, herhaal dit dan naar zoveel als je denkt nodig te hebben.

lavendelstek-maken-van-eigen-lavendelplanten-welke-scheuten-

Stap 4: Stekgrond en stekpotjes voor lavendel stek

Lavendel is een mediterrane plant en bij deze planteigenschappen moet ook rekening gehouden worden bij het laten groeien van lavendelstekjes. De beste stekgrond voor een succesvolle groei van lavendelstekjes is neutrale potgrond die je vermengt met zandbakzand en grit (kleine steentjes), ook wel bekend als brekerszand. Lavendelplanten gedijen van nature op kalkrijke bodems met een pH-waarde tussen 6 en 8. Het is niet direct nodig om al kalkkorrels door de stekgrond te mixen; dit kan in een later stadium worden toegevoegd door wat op de aarde uit te strooien tussen de lavendelplantjes. Zorg er wel voor dat je de potgrond, zand en grit goed door elkaar mengt zodat je een gezonde stekgrond krijgt en hiermee de natuurlijke planteigenschappen zoveel mogelijk tegemoet komt.

Stap 5: Potjes vullen met lavendelstekgrond

Geschikte potjes om lavendelstekken in te plaatsen zijn er niet; elk potje of pannetje dat je voorhanden hebt is geschikt om lavendel te laten groeien. Wat wel belangrijk is, is dat overtollig water middels enkele gaten in de bodem weg kan stromen. Dit is de belangrijkste voorwaarde, want lavendelplanten houden niet van natte voeten en zeker bij een succesvolle groei van lavendelstekken is het niet wenselijk om de jonge scheuten met de voeten in het water te laten staan. Het gevolg zal zijn dat er rotting plaatsvindt en de jonge scheuten niet zullen aanslaan. Wil je meerdere stekken laten groeien, dan zijn er ook zaaitrays te verkrijgen. Hierin plaats je in rijen op compacte wijze stekken die, als ze geworteld zijn, kunt uitdrukken waardoor de lavendelstekjes een mooi compact wortelgestel hebben ontwikkeld en je dit ineens kunt overplaatsen naar grotere potjes zonder dat je het jonge wortelgestel al te veel hoeft te beschadigen of uit elkaar te trekken.

Het vullen van de potjes voor de lavendelstekken doe je als volgt: vul het potje tot bovenaan de rand en druk lichtjes aan. Bewater de stekgrond nu totdat het geheel vochtig is.

Stap 6: Lavendel stekken in stekpotjes planten

Pak de lavendelstekjes, snoei de top lichtjes terug met een snoeischaar en snoei het steeltje schuin af. Plaats de jonge stekjes in de samengestelde stekgrond en let op bij het plaatsen van de stekjes in de grond. Het moet makkelijk zijn om de plantjes in de stekgrond te plaatsen en er mag niet teveel weerstand voelbaar zijn; anders is de stekgrond te vast aangedrukt. Druk de lavendelstekjes zover door in de grond totdat de onderste bladeren net iets boven de grond blijven uitsteken. Druk daarna de grond nog iets aan. En voilà, je eerste nieuwe lavendelplant is geboren.

Gelet op de tijd waarin je stekken neemt, is het altijd belangrijk om stekken op een veilige, enigszins warme plek te plaatsen, maar zeker niet in de volle zon. Dek ze eventueel af met plastic of in een kas.

Lavendel-stekjes-maken-hoe-wanneer-welke-takjes-stekgrond

Stap 7: Jonge lavendelstekken verzorgen

Lavendelplanten groeien in (droge) goed gedraineerde grond en zijn zonaanbidders, dus overmatig water geven schaadt de planten altijd. Wel is het belangrijk om te zorgen dat zeker in het begin de nieuwe aanplant constant licht vochtig blijft. Controleer tweemaal daags hoe het gesteld is met de waterhuishouding en geef eventueel daar waar nodig water met een gieter of benevel licht met de plantenspuit.

Stap 8: Wortelgroei van lavendelstekjes

Het belangrijkste bij het stekken van lavendel is de vorming van een gezond krachtig wortelgestel. Na het plaatsen van de lavendelstek in de stekgrond zal hier ook alle energie naartoe gaan, waardoor het soms lijkt dat de jonge lavendelstekjes nog niet zijn aangeslagen. Zolang de bladeren in de top van de stekjes groen blijven kleuren, is er geen reden voor paniek. Kleuren ze geel of bruin, dan is er in veel gevallen geen water gegeven of te veel water gegeven. De kans van slagen voor een gezonde groei van lavendelplantjes is enorm groot met wat liefde en aandacht.

lavendel stekjes -uitplanten- na-hoeveel-weken-maanden-mag-dit

Stap 9: Lavendelstekjes uitplanten

Na 1,5 maand zijn de lavendelstekjes geworteld en zie je al nieuwe jonge topscheuten ontwikkelen, een teken dat het proces geslaagd is. Afhankelijk van de grote van de potjes is het tijd om ze over te planten in een grotere pot of uit te planten in de tuin. Zorg bij het overplanten dat je weer rekening houdt met nieuwe gezonde aanplantgrond zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot nieuwe gezonde sterke planten.

Lavendel-stekjes-uitplanten-vanuit-potjes-zaaitray-wanneer-en hoe

Stap 10: Eerstejaars lavendelplanten niet laten bloeien

Wil je als een echte lavendelkweker voor de dag komen met mooie volle bossige frisgroene lavendelplanten? Zorg dan dat de lavendel niet gaat bloeien. Snoei de toppen eens per twee a 3 maanden licht terug. Hierdoor krijg je mooie volle bossige planten die al hun energie in de aanmaak van gezonde scheuten en vertakkingen kunnen steken in plaats van in bloemen produceren.

Lavendel-stekken-in-het-eerste-jaar-niet-laten-bloeien-snoei-bloemen-af

Je hebt nu een stap-voor-stap methode in handen om je lavendelplanten te vermeerderen op een gezonde, biologische en duurzame manier. Veel succes en geniet van je prachtige, geurige lavendeloase!

Zijn er specifieke vragen over het vermeerderen van lavendel? Stel ze gerust onder dit tuinblog en we helpen je graag verder.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Planten verplanten tuinieren in potten
Planten stekken

Planten verplanten tuinieren in potten

Tuinieren in potten/bakken is overleven in een beperkte ruimte


Door Tuindingen

Afbeelding bij Alles over de pannenkoekenplant
Planten stekken

Alles over de pannenkoekenplant

Meest populaire kamerplant die in elk huishouden thuis hoort


Door DaniekDeG

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox