Weeuwenteelt, een beproefde manier voor 100% biologische kolen

28 Oct 2020 in Moestuinen
Afbeelding bij Weeuwenteelt, een beproefde manier voor 100% biologische kolen


Weeuwenteelt 

Als ik begin over weeuwen dan krijg ik altijd de vraag wat weeuwen zijn. Dit komt omdat het eigenlijk een vergeten manier van het telen van kolen is en met de moderne technieken om de kassen goedkoop te verwarmen en te verlichten niet echt noodzakelijk, maar deze teelt bied wel heel veel voordelen waar ik later op terug kom.

Wat zijn weeuwen

Weeuwen zijn koolplanten die je zaait in het najaar, in week 41 om precies te zijn. Die datum komt best precies en is per regio een beetje testen. In Limburg zal het wat later zijn maar in het noorden van het land zeker niet vroeger. Dit komt omdat het verder naar het zuiden toch wat warmer blijft en vroeger in het voorjaar ook weer wat warmer is.

Over de oorsprong van de naam hoor je veel verschillende verhalen maar ik las op een Facebook groep een die mij in ieder geval erg logisch leek. De naam zou komen doordat rijke weduwen vroeger de enige waren met genoeg geld om een mooie kas neer te zetten en waar ze hard in aan het werk waren om hun gedachten te verzetten tijdens het rouwen om hun overleden mannen.

Of dit zo is durf ik niet te zeggen maar dit was wel de uitleg die me het meest aansprak.

Waarom weeuwen

Weeuwenplanten hebben veel voordelen en maar 1 nadeel. Het nadeel is dat je er wel om moet denken in de winter en het weer toch wat in de gaten moet houden. Als er een boel sneeuw verwacht word dan zat ik ze toch even uit de sneeuw in de tunnelkas maar heb je die niet dan kun je er ook een plastic tunnel over maken of vliesdoek overheen trekken. Zodra het weer dan weer beter is haal je dit er meteen weer af want je wilt niet dat ze gaan groeien. Dit kan in de praktijk betekenen dat je ze elke avond even toedekt en elke ochtend weer bloot legt. Maar de meenste moestuin mensen draaien hun hand niet om voor dat nadeel en doen dit graag.

Dan de voordelen, en die wegen echt wel op tegen de nadelen. Weeuwen zijn hele lelijke maar hele sterke planten. De steel groeit heel dik en de bladeren worden stug en zelfs bij de spitskool worden de bladeren zo paars als rode kool van de kou. Doordat ze de hele winter buiten staan kunnen ze temperaturen weerstaan van wel -20 graden en dat is geweldig want de planten die je in het voorjaar koopt zijn vaak met 1 nachtvorst afgevroren. Je kan weeuwen dan ook al poten zodra de grond dooi is wat vaak neerkomt op februari. Doordat je zo vroeg bent heb je helemaal geen last van ongedierte. Er is zo vroeg geen koolvlieg, vlinders of anderen belagers dus wil je graag kool helemaal biologisch telen dan slaag je zeker met weeuwen.

Ook zijn deze planten doordat ze de hele winter buiten staan enorm sterk. Als je vaak problemen hebt met het telen van kool dan raad ik echt aan om het eens met weeuwen te proberen want de enige manier waarop dat kan mislukken is eigenlijk als jij je bril vergeet met schoffelen.


Welke soorten

De soorten die je zaait voor deze teelt is echt enorm belangrijk want niet elke soort leent zich voor deze manier van telen. Dit komt omdat de planten eigenlijk de hele winter stil staan in de groei en veel soorten schieten dan in het zaad zodra het weer warm word.

Ik gebruik de volgende soorten:

Rode kool – Langedijker vroege

Bloemkool – Alpha 7

Spitskool – Express

Deze soorten bestel ik hier speciaal voor omdat ze het goed doen maar eventueel kun je ook andere vroege soorten gebruiken.

Hoe werkt het

Zoals ik al eerder zei zaai je ze in week 41 maar noteer de datum even goed want mocht je enorm lange planten krijgen dan kunnen ze rustig 1 a 2 week later. In de video onder kun je zien dat ik ze zaai in trays maar je kunt ze natuurlijk ook voor zaaien in een bakje en later verspenen. Het opkomen duurt best even een want het is natuurlijk koeler in het najaar. Ik zaai ze in de koude kas en als het koud word leg ik er een stukje vliesdoek over. Heb je geen kas dan kun je het ook binnen doen maar laat ze dan wel even goed wennen als je ze naar buiten brengt. Na 2 a 3 week dan staan ze een 3 cm hoog en zit het eerste blad er aan. Dan kunnen ze eigenlijk al naar buiten toe maar pas goed op met hevige regenbuien in de herfst want de jonge planten zijn natuurlijk teer. Langzaam zie je de steeltjes steeds dikker worden en ze groeien ook wel een beetje. Uiteindelijk moeten ze een cm of 10 zijn in februari dus het gaat echt langzaam, en dat moet ook want ze moeten zo klein mogelijk blijven. Het kan zijn dat ze wel langer worden in een warme winter maar dan kun je ze gewoon dieper poten. 2 blaadjes boven de grond is prima en dat wil soms wel zeggen dat ze 20 cm diep gepoot worden. Zoals ik al eerder zei blijven ze de hele winter buiten staan en alleen met veel sneeuw en een lange periode vorst zet ik ze even binnen of doe ik er vliesdoek of plastic over.

Als het goed is heb je dan in februari “mooie” koolplanten en kun je als een van de eersten starten met de moestuin. Doordat je ze zo vroeg al zet kun je in een jaar ook 1x extra kool telen dus dat is heel wat meer opbrengst van je moestuin.

Heb je nog vragen over weeuwen? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Alles over knoflook planten, 10 10 10 10

Hoe kweek je knoflook? Met deze stappen kweek jij heerlijke biologische knoflook in je eigen tuin of balkon.


Moestuinen

Pittige (winter)kost Kool

Een mooie combinatie van eigen groente uit je tuin in een heerlijk (pittig) gerecht


Moestuinen

Knoflook drogen en vlechten

Video: Knoflookbollen vlechten


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox