Einde van ons (Lekker van Eigen Land) Kasseizoen 2021.

27 Oct 2021 in Moestuinen
Afbeelding bij Einde van ons (Lekker van Eigen Land) Kasseizoen 2021.


Uitruimen, opruimen

De dagen worden korter, de nachten langer en kouder en nog een paar dagen en dan krijgen we de wintertijd al weer. Ook de zonnekracht, als we daar al wat van waarnemen in deze bewolkte, druilerige dagen in Zuid-West Drenthe is behoorlijk in kracht afgenomen..

Dus wat ons betreft tijd om de "koude" kas leeg te ruimen. en te gaan voorbereiden op seizoen 2022.

Laatste oogst.

Al met al nu nog als laatste oogst ruim een kilo "groene" tomaten, die we gaan proberen rood te krijgen in de donkere doos met een bananeschil in de schuur,. Ook nog 1/2 emmer rode, die we de eerstkomende 1-2 weken verorberen of in een gerecht verwerken

Darnaast ook nog ruim 1,5 kilo paprika's geoogst waarvan om en nabij één kilo schoongemaat, die de diepvries in gegaan is (bijna alle groene en 1 oranje). 4 a 5 stuks zijn mooi op kleur en derhalve eetklaar (wat rode en oranje exemplar en) en ook nog 4-5 groentjes, die we gewoon direct gaan eten de komende tijd. Tot slot nog 5 stuks halfgroen, half gekleurd in de vensterbak, kieken wat het wordt.

Een stuk of 5 komkommers gepoogst, de laatste appel en wat val-kweeperen naar binnen gehaald. Tomatenplanten in de groen kliko, afgesneden komkommer en paprikaplanten (wortelgestel laten we in de grond verteren) op de composthoop en dat was het dan.

Wintervoorbereiding.

Binnenkort oude compost/mest erop, daaroverheen 2-3 cm houtsnippers en ietwat vochtig maken. Eventueel van de laatste keer gras maaien, met veel blad er door heen nog een extra laagje er bovenop. Handjevol lavameel en de grond mag tot rust komen.

Eind december of iets eerder nog de oudere druiven stevig (terug)snoeien en de 5 nieuwe in vorm zetten en ook navenant snoeien. Allen tot een hoogte waar we zonder trap bij kunnen om de druiven te oogsten.

Tot half maart relative rust, de bodemorganismen mogen wel aan het werk. Nog wat proper maken bij de poottafel. Daarboven wat extra schapjes knutselen en that's it.

Wat resteert nog.

Buiten behalve de alom bekende wintergroentes (Boerenkool, prei, palmkool en nog wat andere koolsoorten) nog 1 fruitboom voor de helft te gaan, de kweepeer. Die gaan we binnenkort schudden en verwerken en dan is het hoofdzakelijk nog binnen bezig met plannen, indelen op papier, zaadlijsten en websites doornemen en voorbereiden alwaar de HR houtkachel des avonds en soms al in de namiddag goed brandt en warmte geeft.

Vorige Blog: 10-10-10-10 Het knoflookezelsbruggetje

Binnenkort meer en wil je ons volgen kijk dan op mijn FB pagina: Lekker van eigen land | Facebook


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Bataat, zoete pieper of geen pieper, in elk geval zoetjes an

Hoe kan je het beste de bataat kweken en meer informatie over deze zoete variant.


Moestuinen

Combinatieteelt en lokplanten

Hoe je optimale opbrengst van je moestuin kan halen met combinatieteelt


Moestuinen

Erger u niet, verwonder u slechts. Rendement op de moestuin?

Mag een moestuin rendement opleveren of alleen uit ideologische overwegingen


Moestuinen

Alles over knoflook planten, 10 10 10 10

Hoe kweek je knoflook? Met deze stappen kweek jij heerlijke biologische knoflook in je eigen tuin of balkon.


Moestuinen

Pittige (winter)kost Kool

Een mooie combinatie van eigen groente uit je tuin in een heerlijk (pittig) gerecht


Moestuinen

Knoflook drogen en vlechten

Video: Knoflookbollen vlechten


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox