Ilex Crenata bonsai / Japanse hulst bonsai

03 Jun 2020 in Bonsai

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Ilex Crenata bonsai / Japanse hulst bonsai


De Ilex Crenata ofwel de Japanse hulst is een traaggroeiende en groenblijvende struik met kleine Buxus-achtige gekartelde bladeren en hele fijne takjes. Zomers komen er kleine witte bloemetjes aan die opgevolgd worden door zwarte bessen. Deze Bonsai is winterhard.
Bonsai is een Japans woord wat letterlijk "boom in pot"betekent. Dit wordt in de praktijk bereikt door taksnoei, wortelsnoei, kweken in kleine potten en door stengels en stammen met behulp van aluminium- of uitgegloeid koperdraad in de gewenste vorm te laten groeien. Zo kan een boom, die onder natuurlijke omstandigheden uitgroeit tot een meters hoog exemplaar, een sierlijke plant worden op kleiner formaat.
De Japanse hulst ( Ilex crenata Kinme) heeft mooi fijn donkergroen blad. De bladeren van de Ilex crenata Kinme bonsai zijn donkerder dan de gewone Ilex crenata
Plantvoorschriften algemeen
De Ilex crenata houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst.
De Japanse Hulst wordt over het algemeen in de volle grond in de tuin geplaatst, maar als u de plant toch in een pot wilt plaatsen hoeft u deze niet vaak te verpotten. Gemiddeld heeft de Japase Hulst om de 4 á 5 jaar een nieuwe pot nodig.
Onderhoud
Wij adviseren de Japanse Hulst 2x per jaar te snoeien in de vroege zomer en in september/ oktober. Hierdoor blijft de Hulst zich goed vertakken. Liefst bij bewolkt weer. Knip het vormboompje bij met een kleine heggenschaar of een snoeischaar.
Laat de nieuwe groei tot 2cm uitgroeien en knip terug tot 2/3 blaadjes.
Buig nieuwe takjes in de gewenste vorm met stokjes en ijzerdraad. Bind de takjes niet te strak aan, ze moeten nog wel kunnen groeien.
Als de Hulst in de volle grond staat, kunt u deze regelmatig water geven zonder bang te zijn voor wortelrot. Wees bij een plant in pot voorzichtiger, want de Japanse Hulst houdt niet van natte voeten


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bonsai

Bosplantsoen - openbaar groen

Onder bosplantsoen wordt verstaan de gewasgroep van meestal inheemse struiken en bomen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox