Krentenboom door droogte nu al in herfstkleuren

Door Tuindingen - 29-7-2019 in Tuinmedia
0 reacties

Krentenboom door droogte nu al in herfstkleuren

Het is nog lang geen herfst, maar krentenbomen in ons land verliezen nu al hun bladeren en laten hun herfstkleuren zien.

Door het droge en warme weer krijgen ze niet genoeg vocht. Het zijn vooral lijsterbessen, krentenbomen en berken die daar last van hebben. Het neerslagtekort van vorig jaar is nog niet gecompenseerd en je ziet dat deze bomen door de lage grondwaterstand het echt moeilijk hebben. Het water dat nog wel beschikbaar is steken deze bomen in het maken van vruchten en niet in de bladeren. De bomen kleuren rood/geel/oranje en laten nu al hun blad vallen. Ze gaan als het ware in een overlevingsmodus. Wel zal de stam dit jaar iets minder groeien dan andere jaren. Het bladgroen in de bladeren zorgt ervoor dat een boom hout aanmaakt. Dat zal nauwelijks nog gebeuren als de bomen nu al de bladeren laten vallen.
We moeten ons niet te veel zorgen maken over het bladverlies.

 

 ,,Het is een methode van zelfverdediging’’
 Aanplant jonge Krentenbomen extra voorzien in watertekorten.


Planten, struiken of bomen die we bij een tuincentrum kopen moeten bij droogte wel extra water krijgen op zijn tijd. De wortels hebben immers nog niet de kans gehad om te wortelen in de grond en krijgen niet meer voortdurend (gedoceerd) water zoals ze gewend waren. Bij net geplante of verplante bomen is de kans groot indien ze niet regelmatig water krijgen, dat de boom of struik in ruststand over zal gaan om te kunnen overleven. De groei van de boom, inclusief de wortels komt dan stil te staan, met het risico dat de boom of struik, blad gaat verliezen of te weinig reserves aan maakt voor de winter, waardoor hij alsnog dood gaat in de winterperioden. Het is dan ook belangrijk om op tijd en wekelijks, nieuw aangeplante bomen of struiken extra water te geven. Je kunt  dat het beste doen door een keer per week een flinke hoeveelheid water te geven, dan dagelijks een kleinere hoeveelheid. Want bij elke dag water geven, blijven de wortels of aan de oppervlakte en ontwikkelen zich minder goed, omdat er water altijd voorradig is. Juist een flinke plens water maakt dat de wortels uit gaan groeien en ook dieper gaan wortelen.

 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions