Honingschimmel op stam eikenboom

Door Jos van zetten - 30-5-2020 in Schimmels en mossen
1 reacties

Honingschimmel op stam eikenboom

Volgens onze tuinman heeft onze eik honingschimmel en zal deze langzaam de boom ten gronde richten. Weet iemand hoe we onze vriend kunnen redden? Ideetje: Ik zou kruidnagel + knoflookteentjes rondom in de grond steken. En Bokashisap + knoflooksap aan de stam gieten alsook op de vlek gieten. Iemand betere ideeën?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Jan de B 31-5-2020
niet storen ik ben in de tuin

Knoflook is op zich zeker geen slechte oplossing. Daar is op dit moment geen sluitend bewijs voor dat het werkt, maar het kan zeker geen kwaad. Het probleem is dat die honingzwam binnen in het hout zit en dat je daar met die knoflook niet aan kan.

Je zou die groeiplaats ter plaatse moeten kunnen bekijken om te zien wat je kan doen, maar ik zou nu zeker nog geen mulch gebruiken. Honingzwam verkiest een vochtig milieu en kan absoluut niet tegen droogte. dat de grond uitdroogt is alleen maar nadelig voor de schimmel. (Voor de boom ook niet ideaal) Het probleem is dat die honingzwam in het hout zit en dat je die daar niet kan gaan uitdrogen. 
Als je de standplaats van de boom wil verbeteren kun je best gaten boren en opvullen met lave gemengd met goed verteerde compost op basis van houtsnippers of verteerd eikenblad. Daar kun je gerust bokashi aan toevoegen. Dat lijkt me zeker geen slecht idee.

Er zijn schimmels die honingzwam aanvallen en dood maken. Dat worden antagonistische schimmels genoemd. Schimmels vechten onder mekaar een strijd opleven en dood uit om het beste substraat. Dat gaat zelfs zo ver dat schimmels fungiciden kunnen maken om andere schimmel dood te maken. Honingzwam kun je bestrijden met Trichoderma, een antagonist. Dat is onder verschillende handelsnamen op de markt. 

 


Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions