Honingschimmel op stam eikenboom

30 May 2020 in Schimmels en mossen
Afbeelding bij Honingschimmel op stam eikenboom


Volgens onze tuinman heeft onze eik honingschimmel en zal deze langzaam de boom ten gronde richten. Weet iemand hoe we onze vriend kunnen redden? Ideetje: Ik zou kruidnagel + knoflookteentjes rondom in de grond steken. En Bokashisap + knoflooksap aan de stam gieten alsook op de vlek gieten. Iemand betere ideeën?

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Bomen over Alles Avatar

Bomen over Alles 1 jaar geleden
Goedmorgen,

Of je de schimmel kunt behandelen is zeer de vraag. Wat Jan de B zegt is waar; de schimmel zit in het hout en de vochtplekken die je nu ziet zijn de lekplekken waar suikerrijk vocht uitsijpelt door de druk die in de stam is opgebouwd. Dit is weer zeer voedzaam voor vlinders en allerlei soorten vliegen, dat terzijde.

Wat belangrijk is dat de boom veilig is voor zijn omgeving en dat de schimmel gemonitord wordt zodat je tijdig kunt ingrijpen, maar ook weer niet te voorbarig bent met bijv kap of drastische snoei ( snoei zal voor meer stress zorgen bij de boom wat de schimmel weer versterkt).

Wat ook nog zou kunnen is dat er een houthoorder in het hout aanwezig is (zoals de Wilgenhoutrups) dit geeft namelijk een vergelijkbaar beeld.

Groeten Arie de Mol (BomenoverAlles)


Jan de B Avatar

Jan de B 3 jaar geleden
Knoflook is op zich zeker geen slechte oplossing. Daar is op dit moment geen sluitend bewijs voor dat het werkt, maar het kan zeker geen kwaad. Het probleem is dat die honingzwam binnen in het hout zit en dat je daar met die knoflook niet aan kan.

Je zou die groeiplaats ter plaatse moeten kunnen bekijken om te zien wat je kan doen, maar ik zou nu zeker nog geen mulch gebruiken. Honingzwam verkiest een vochtig milieu en kan absoluut niet tegen droogte. dat de grond uitdroogt is alleen maar nadelig voor de schimmel. (Voor de boom ook niet ideaal) Het probleem is dat die honingzwam in het hout zit en dat je die daar niet kan gaan uitdrogen. 
Als je de standplaats van de boom wil verbeteren kun je best gaten boren en opvullen met lave gemengd met goed verteerde compost op basis van houtsnippers of verteerd eikenblad. Daar kun je gerust bokashi aan toevoegen. Dat lijkt me zeker geen slecht idee.

Er zijn schimmels die honingzwam aanvallen en dood maken. Dat worden antagonistische schimmels genoemd. Schimmels vechten onder mekaar een strijd opleven en dood uit om het beste substraat. Dat gaat zelfs zo ver dat schimmels fungiciden kunnen maken om andere schimmel dood te maken. Honingzwam kun je bestrijden met Trichoderma, een antagonist. Dat is onder verschillende handelsnamen op de markt. 

 


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox