Look-zonder-look

Door Ruben - 3-5-2020 in (On)kruiden
0 reacties

op de eerste foto zie je hem als tweejarige. De tweede en derde in zijn roestvorming. De laatste leuk verwerkt in een soepje met zevenblad en brandnetel.

Look-zonder-look ( Alliaria petiolata ) look die geen look is.

Dit kruid vind je op licht beschaduwde plekken en aan bosranden. Het is een tweejarige plant, die vooral mensen kennen en herkennen in zijn 2de jaar. In het eerste jaar heb je enkel een rosetvorm, in het tweede vormt zich dan de bloemstengel met blad.
Vroeger werd het wel eens in de tuin gehouden. Bovendien is het een kruid dat reeds van oudsher gebruikt word. Hij kan een hoogte bereiken van 1M. Één van de redenen waarom je hem zo veelvuldig vind, is zijn geur. Dit is een vorm van verdedigingsmechanisme, en juist daarom laten dieren hem staan. Bij het kneuzen van het blad word je dan ook de knoflookachtige geur gewaar. Hij behoort trouwens tot de kruisbloemenfamilie.

Look-zonder-look

Men kan het blad ( net zoals de bloem ) verwerken in een yoghurt, soep, salade, een gezond rijst, toevoeging bij de groenten tussen een broodje, ... het zaad in een later stadium, kan eventueel ter vervanging van peper gebruikt worden. Daar het nogal een scherpe smaak heeft. Bovendien kan je hem ook perfect verwerken in een pesto.

De wortel werd (word) al eens medicinaal gebruikt bij verkoudheden, reumatische klachten, slechthelende wonden. De inhoudstoffen hiervan zijn met name proteïnen, glycosiden bv mosterdolieglycoside, vitamine A,C, flavanoiden.

Dus wie weet na dit alles te lezen gebruik je hem nu ook wel eens in de keuken.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions