De meidoorn geneeskrachtig lekker

Door Ruben - 25 dagen geleden in (On)kruiden
0 reacties

De meidoorn geneeskrachtig lekker

Een- en tweestijlige meidoorn ( crataegus monogyna/crataegus laevigata ) behoort tot de roosachtigen.

Volgens sommigen zou van haar takken de doorkroon van Jezus gemaakt zijn. Een andere legende vertelt dan weer dat hij ontstaan is uit een bliksemschicht. Maar één ding is zeker. Wanneer je nu wandelen gaat, kan je er niet aan voorbij gaan. Zonder zijn intense aangename en lokkende geur waar te nemen.

De meidoorn is een kruid dat hartfunctie ondersteunend werkt. De flavanoïden hierin zijn verantwoordelijk voor de verhoging v d contractiekracht v d hartspier. Aangezien het ook een rustgevende werking heeft op het zenuwstelsel en een slaapbevorderende werking. Is deze ook goed bij nervositeit, onrustig slapen. 
 
De meidoorn bevat o.a. Vele flavanoïden, looistoffen, saponinen, organische zuren, vitamine B en C, etherische oliën en glycosyden.

Contraindicaties: niet bij endogene depressie, indien je patiënt bent met cardovasculaire aandoeningen eerst een arts consulteren. Gebruik tijdens zwangerschap of lactatieperiode word ontraden, het kan een bloeddrukverlagende werking hebben dus mensen die hiervoor medicatie hebben eerst de dokter consulteren. Bij iedere twijfel deskundig advies inwinnen.

Gelukkig kan je ook op andere manieren genieten van deze plant. De jonge blaadjes kan je toevoegen in een slaatje, van de jonge bladeren en bloesem kan je thee maken. Voor de genieters een likeurtje op basis van 30% alcohol.  Vroeger werden zelfs de vruchten tot meel gemalen, de bessen kan je toevoegen aan gelei enz. Maar een topper die ik heb leren kennen via nele odeur van scent & Spice is toch wel de chutney van meidoornbessen.

Meidoorn chutney 

500 g Meidoornbessen
0,5 l azijn
2 grote uien
500 g appels
2 tenen knoflook
2 tl verse gember
1 tl zout
3 kruidnagels
1 tl kaneel of 1 kaneelstokje
250 g suiker
100 g rozijnen
1/2 tl cayennepeper
Optioneel: 1/2 rode peper
Aan de slag!

Verwijder alle steeltjes van de bessen. Was de bessen en kook ze in de azijn op een laag vuur, gedurende ongeveer een uur. Terwijl dit staat te koken, snijd je de ui en appel in stukjes en snipper je de knoflook en verse gember fijn. Vervolgens zeef je het gekookte bessenmengsel door een fijne zeef, waarbij je al het vocht en vruchtvlees uit de schilletjes drukt. Aan dit sap voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voor extra pit kan je een rood pepertje toevoegen. Laat het geheel koken tot de appel zacht is, maar wel nog zijn vorm behoudt. Doe de chutney in potjes, draai ze 5 minuten ondersteboven en laat vervolgens afkoelen.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions