Ilex bladeren worden aangevreten

14 Jun 2020 in Natuurlijk bestrijden

Door Jan de B

Afbeelding bij Ilex bladeren worden aangevreten


Weet iemand wie hier aan mijn ilex zit te eten 
Net alle buxus vervangen nu dit weer

Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Marjo.H Avatar

Marjo.H 3 jaar geleden
BESTRIJDING VAN LARVEN VAN TAXUSKEVER WEER MOGELIJK VANAF AUGUSTUS T/M OKTOBER

Volwassen taxuskevers kunnen schade aanrichten door vraat aan bladeren. Vaak zien wij de kevers niet omdat zij 's nachts actief zijn. Schade vinden we op onder andere Azalia, Camelia, Fuchsia, Hedera, Liguster, Rhododendron,Taxus, Ilex. De schade is te herkennen aan golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen waardoor een gekarteld effect ontstaat.

Momenteel zijn veel taxuskevers zich aan het verpoppen. De eerste berichten van de kleine kevers zijn al gehoord. De kevers zelf zijn niet te bestrijden, de door hen aangerichte schade dit seizoen zal helaas geaccepteerd moeten worden. 

Maar naast vraat aan bladeren door de volwassen kevers, kunnen de LARVEN van de kever ook grote schade aanrichten. De larven eten aan wortels, wortelknollen en soms zelfs ontblote schors. Hierdoor verzwakt de plant en is hij veel vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten. 

De kevers zelf zijn niet te bestrijden, maar wel in staat om gemiddeld 600 eitjes te leggen! Het bestrijden van de larven kan dus een hoop schade voorkomen. Vanaf augustus tot en met oktober zijn de larven van de taxuskevers weer actief en kunnen ze schade aanrichten. Juist dan is het een goed moment om de larven te bestrijden met nematoden speciaal tegen deze kever. 
 Tuindingen Avatar

Tuindingen 3 jaar geleden
Larven van taxuskevers

Larven van taxuskevers verlaten 's nachts hun verblijfplaats en voeden zich met bladeren van struiken, planten en bloemen. Ze maken kleine ronde gaatjes aan de zijkant van de bladeren. De taxuskever eet nooit in het midden van een blad, zoals een slak, en heeft een voorkeur voor de dikste en sappigste bladeren die hij maar kan vinden. Taxuskevers leggen op één seizoen honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Pas als ze hun eitje verlaten starten ze met hun veroveringstocht. Ze doen zich dan vooral te goed aan kleine, sappige en malse wortels.

Verschil in levenscyclus

Larven die binnen of buiten leven hebben een verschillende levenscyclus. Vrouwtjes die buiten verblijven leggen begin mei gemiddeld 500 kleine, ronde eitjes. Larven verblijven tussen de acht en twintig dagen in hun eitjes.

Taxuskevers overwinteren als larven. In de lente verpoppen ze. In verwarmde kassen of serres kent de taxuskever jaarlijks meerdere generaties. Eieren, larven en volwassen kevers kunnen op elk moment van het jaar aangetroffen worden.

Taxuskever natuurlijk bestrijden

Larven van de taxuskever komen samen met de kluit van planten of in hun pot naar uw tuin of balkon. Preventief behandelen is dan ook een goed idee. Een curatieve behandeling moet je maar liefst twee jaar volhouden. Als de kevers eenmaal in uw tuin zijn, dan is het moeilijk om de plaatsen te vinden waar ze eieren hebben gelegd.

Taxuskevers en larven bestrijden doe je het best op een natuurlijke manier. Voorbeelden zijn het leggen van platte planken tussen struiken, planten of bloemen. Overdag schuilen de taxuskevers onder die planken. Zo vind je makkelijker de plaatsen waar ze zich ophouden en kun je alle plaatsen behandelen waar eieren worden gelegd.

Taxuskevers verblijven graag in aanplantingen van druiven. Om ze daar weg te houden of te vangen leg je verfrommeld krantenpapier opgerold rond de stam. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier zodat je ze makkelijk kunt vangen. Deze kevers en larven zijn het favoriete voedsel van kippen en loopeenden.

Taxuskever natuurlijk bestrijden met aaltjes

Taxuskevers op een natuurlijke wijze bestrijden doe je met aaltjes. Dit is een houten plankje met daarin meerdere groeven. In die groeven zit een speciale gel met aaltjes. Volwassen taxuskever schuilen overdag onder het plankje en worden zo geïnfecteerd door de aaltjes. Binnen een week sterft de volwassen kever. De larven bevinden zich aan de wortels van planten. Je bestrijdt ze door aaltjes te verspreiden over de plaats waar de larven huishouden. Dat doe je makkelijk met een gieter. De aaltjes dringen binnen langs de lichaamsopeningen van de larven en worden vergiftigd

De voordelen van het gebruik van aaltjes:


Worden niet resistent zoals chemische middelen
Kunnen onbeperkt gebruikt worden
Overdosering is onmogelijk


De taxuskever op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes doe je van begin mei tot eind oktober. Chemische bestrijdingsmiddelen kun je best vermijden. Ze zijn schadelijk voor mens, dier en milieu.

DCM Kraussi-Guard

Kraussiguard is een biologisch en veilig middel vanuit het Naturapy concept van DCM. Kraussiguard is een natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de larven van de taxuskever. 


Het is een bestrijdingsmiddel op basis van microscopische aaltjes.
Deze aaltjes treden hun gastheer binnen van natuurlijke lichaamsopeningen.
De aaltjes infecteren hun prooi met bacterieën: deze verdoven en doden het insect.
De aaltjes voeden zich met de inhoud van het dode insect.


Dieren

Egeltjes adopteren

Kunnen wij ergens egeltjes adopteren?

Planten

Wat zijn de namen van al deze planten en struiken

Hallo iedereen! er begint ineens van alles te groeien. Ik heb geen idee wat alles is. Kan iemand mij helpen? Ik woon nog niet zo lang op een nieuwe plek. En er begint ineens van alles te groeien. Ik heb geen idee wat alles is. Kan iemand mij helpen?

Tuin inspiratie

Keramiek buiten ( in en voor de natuur ;)

Klei(n)kunst. Met je handen in de klei, een beeld of vorm boetseren. Puur natuur in aardse tinten en gebruik van tuinplanten , zaden etc. Keramiekvormen en voorwerpen voor vogels en insekten.

Moestuinen

Minikasje

Minikasje van eierdoos

Insecten

Vreemde kever op terras❓ - brommend geluid

Al een paar nachten hoor ik een brommend geluid en vanmorgen kwam ik op mijn terras deze kever tegen.

Moestuinieren

Bescherm je plantjes in de moestuin tegen vraatschade

Koop een prullenmand bij Action en bescherm je plantjes in de groentetuin.

Dieren

Hoe kippen je helpen bij een gezonde tuin

Kippen zijn een goede manier om het tuinieren efficienter en effectiever te maken. Lees er meer over!

Dieren

Egel slaaphuis test

Onderzoekje Egelhuis materiaal: Hoe belangrijk materiaal en ventilatie is voor egel slaaphuisjes

Hoe snoei ik mijn

Festuca glauca Blauglut / Bleu Glow snoeien

Hoe moet ik mijn Festuca glauca Blauglut / Bleu Glow Knippen/ snoeien?

Hoe snoei ik mijn

Pluim hortensia op stam snoeien Hydrangea paniculata Grandiflora

Drie jaar geleden heb ik deze tuin aan laten leggen. Ik ben nog een groentje betreft tuin onderhoud🙈 vandaar mijn vragen hier op het forum om er meer van te kunnen leren Ik heb net de dode bloemen eruit geknipt. Is de Pluim hortensia op stam Hydrangea paniculata Grandiflora zo goed of moet ik er meer afknippen 😬

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox