Ilex bladeren worden aangevreten

14 Jun 2020 in Natuurlijk bestrijden

Door Jan de B

Afbeelding bij Ilex bladeren worden aangevreten


Weet iemand wie hier aan mijn ilex zit te eten 
Net alle buxus vervangen nu dit weer

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marjo.H Avatar

Marjo.H 4 jaar geleden
BESTRIJDING VAN LARVEN VAN TAXUSKEVER WEER MOGELIJK VANAF AUGUSTUS T/M OKTOBER

Volwassen taxuskevers kunnen schade aanrichten door vraat aan bladeren. Vaak zien wij de kevers niet omdat zij 's nachts actief zijn. Schade vinden we op onder andere Azalia, Camelia, Fuchsia, Hedera, Liguster, Rhododendron,Taxus, Ilex. De schade is te herkennen aan golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen waardoor een gekarteld effect ontstaat.

Momenteel zijn veel taxuskevers zich aan het verpoppen. De eerste berichten van de kleine kevers zijn al gehoord. De kevers zelf zijn niet te bestrijden, de door hen aangerichte schade dit seizoen zal helaas geaccepteerd moeten worden. 

Maar naast vraat aan bladeren door de volwassen kevers, kunnen de LARVEN van de kever ook grote schade aanrichten. De larven eten aan wortels, wortelknollen en soms zelfs ontblote schors. Hierdoor verzwakt de plant en is hij veel vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten. 

De kevers zelf zijn niet te bestrijden, maar wel in staat om gemiddeld 600 eitjes te leggen! Het bestrijden van de larven kan dus een hoop schade voorkomen. Vanaf augustus tot en met oktober zijn de larven van de taxuskevers weer actief en kunnen ze schade aanrichten. Juist dan is het een goed moment om de larven te bestrijden met nematoden speciaal tegen deze kever. 
 Tuindingen Avatar

Tuindingen 5 jaar geleden
Larven van taxuskevers

Larven van taxuskevers verlaten 's nachts hun verblijfplaats en voeden zich met bladeren van struiken, planten en bloemen. Ze maken kleine ronde gaatjes aan de zijkant van de bladeren. De taxuskever eet nooit in het midden van een blad, zoals een slak, en heeft een voorkeur voor de dikste en sappigste bladeren die hij maar kan vinden. Taxuskevers leggen op één seizoen honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Pas als ze hun eitje verlaten starten ze met hun veroveringstocht. Ze doen zich dan vooral te goed aan kleine, sappige en malse wortels.

Verschil in levenscyclus

Larven die binnen of buiten leven hebben een verschillende levenscyclus. Vrouwtjes die buiten verblijven leggen begin mei gemiddeld 500 kleine, ronde eitjes. Larven verblijven tussen de acht en twintig dagen in hun eitjes.

Taxuskevers overwinteren als larven. In de lente verpoppen ze. In verwarmde kassen of serres kent de taxuskever jaarlijks meerdere generaties. Eieren, larven en volwassen kevers kunnen op elk moment van het jaar aangetroffen worden.

Taxuskever natuurlijk bestrijden

Larven van de taxuskever komen samen met de kluit van planten of in hun pot naar uw tuin of balkon. Preventief behandelen is dan ook een goed idee. Een curatieve behandeling moet je maar liefst twee jaar volhouden. Als de kevers eenmaal in uw tuin zijn, dan is het moeilijk om de plaatsen te vinden waar ze eieren hebben gelegd.

Taxuskevers en larven bestrijden doe je het best op een natuurlijke manier. Voorbeelden zijn het leggen van platte planken tussen struiken, planten of bloemen. Overdag schuilen de taxuskevers onder die planken. Zo vind je makkelijker de plaatsen waar ze zich ophouden en kun je alle plaatsen behandelen waar eieren worden gelegd.

Taxuskevers verblijven graag in aanplantingen van druiven. Om ze daar weg te houden of te vangen leg je verfrommeld krantenpapier opgerold rond de stam. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier zodat je ze makkelijk kunt vangen. Deze kevers en larven zijn het favoriete voedsel van kippen en loopeenden.

Taxuskever natuurlijk bestrijden met aaltjes

Taxuskevers op een natuurlijke wijze bestrijden doe je met aaltjes. Dit is een houten plankje met daarin meerdere groeven. In die groeven zit een speciale gel met aaltjes. Volwassen taxuskever schuilen overdag onder het plankje en worden zo geïnfecteerd door de aaltjes. Binnen een week sterft de volwassen kever. De larven bevinden zich aan de wortels van planten. Je bestrijdt ze door aaltjes te verspreiden over de plaats waar de larven huishouden. Dat doe je makkelijk met een gieter. De aaltjes dringen binnen langs de lichaamsopeningen van de larven en worden vergiftigd

De voordelen van het gebruik van aaltjes:


Worden niet resistent zoals chemische middelen
Kunnen onbeperkt gebruikt worden
Overdosering is onmogelijk


De taxuskever op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes doe je van begin mei tot eind oktober. Chemische bestrijdingsmiddelen kun je best vermijden. Ze zijn schadelijk voor mens, dier en milieu.

DCM Kraussi-Guard

Kraussiguard is een biologisch en veilig middel vanuit het Naturapy concept van DCM. Kraussiguard is een natuurlijke bestrijdingsmiddel tegen de larven van de taxuskever. 


Het is een bestrijdingsmiddel op basis van microscopische aaltjes.
Deze aaltjes treden hun gastheer binnen van natuurlijke lichaamsopeningen.
De aaltjes infecteren hun prooi met bacterieën: deze verdoven en doden het insect.
De aaltjes voeden zich met de inhoud van het dode insect.


Afbeelding bij Van zijn deze uitwerpselen
Dieren

Van zijn deze uitwerpselen

Deze uitwerpselen waren ruim aangebracht in de schuur

Afbeelding bij Narcissen bloemen worden opgegeten
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Afbeelding bij Aeonium arboreum
Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Afbeelding bij Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap
Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Afbeelding bij Knoflook telen
Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Afbeelding bij Blad uit vijver houden
Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Afbeelding bij Daktuin aanleggen met de buurt
Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Afbeelding bij Sering op stam snoeien
Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Afbeelding bij Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?
Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox