Gevraagd in onderzoek nestmateriaal mezen

Door Roel - 12-1-2020 in Diervriendelijke tuinen
0 reacties

Gevraagd in Onderzoek nestmateriaal mezen

Beste tuinliefhebbers.

In een nieuw, verkennend onderzoek wil ik samen met andere studenten van de derde bachelor bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen nagaan hoe sterk vogels worden blootgesteld aan luchtvervuiling, en dan in het bijzonder in het nest. Hiervoor wordt nestmateriaal verzameld uit verlaten nestkastjes en magnetisch geanalyseerd. Deze magnetische analyse geeft een beeld van de verontreiniging van het nestmateriaal met metaaldeeltjes. We vermoeden dat deze metalen in het nest terecht komen via het door de vogels verzamelde nestmateriaal. Populair nestmateriaal zijn twijgen, bladeren, gras, mos en pluimen – allemaal materiaal dat via de lucht is blootgesteld aan fijn stof uitgestoten door onder andere verkeer en industrie. We denken dat jonge vogels zo vanaf het prille begin reeds zijn blootgesteld aan fijn stof en metalen uit hun omgeving.

Concreet zijn we nog op zoek naar deelnemers, van over heel Vlaanderen, die nestmateriaal van vorig broedseizoen uit hun vogelkastje(s) willen halen en opsturen naar het departement bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. We zullen het nestmateriaal analyseren en vergelijken het met al het andere nestmateriaal dat we zullen hebben verzameld. Wij staan daarbij onder begeleiding van ervaren onderzoekers. Na het afronden van het onderzoek in juni, ontvang je een verslag van de bevindingen.

Heb je een nestkastje in je tuin hangen, of heb je familie of kennissen die dit hebben, en heb je interesse om deel te nemen? Fijn! Schrijf je dan in door je gegevens (naam en adres) door te mailen naar het departement bio-ingenieurswetenschappen via vogelkastjes@gmail.com. Het departement bio-ingenieurswetenschappen neemt dan contact met je op en stuurt je het materiaal en de instructies voor staalname door. Je gegevens zullen anoniem verwerkt worden.

Meer informatie nodig? Stuur een mailtje naar vogelkastjes@gmail.com.

Hopelijk kunnen ze rekenen op jouw bijdrage aan de wetenschap!

Met vriendelijke groet,

het departement bio-ingenieurswetenschappen,

Geplaatst door Tuindingen  in naam van de studenten.

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

Er zijn momenteel geen populaire onderwerpen

Volg ons op social media

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions