Hoe kippen je helpen bij een gezonde tuin

13 Apr 2023 in Dieren

Door Ivan

Afbeelding bij Hoe kippen je helpen bij een gezonde tuin


Als je een tuin hebt, dan is het een goed idee om na te denken over het houden van kippen. Kippen zijn namelijk niet alleen geweldige huisdieren, maar ze kunnen ook een waardevolle bijdrage leveren aan jouw tuin. In deze blog lees je hoe kippen helpen in de tuin en wat de voordelen zijn van het houden van kippen.

Kippen eten onkruid

Onkruid kan een plaag zijn in de tuin. Het kost veel tijd en moeite om het te verwijderen en het kan ook de groei van andere planten belemmeren. Gelukkig zijn kippen dol op onkruid en kunnen ze het snel en efficiƫnt verwijderen. Kippen eten niet alleen het onkruid, maar ook de zaden ervan. Hierdoor voorkom je dat het onkruid zich verspreidt en terugkomt in de tuin.

Kippen zorgen voor natuurlijke bemesting

Kippenmest is een van de beste meststoffen die je in jouw tuin kunt gebruiken. Het is rijk aan stikstof, fosfor en kalium, de drie belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Als kippen vrij rondlopen in de tuin, verspreiden ze hun mest op natuurlijke wijze. Hierdoor wordt de grond vruchtbaarder en groeien jouw planten beter.

Kippen helpen bij het composteren

Kippen kunnen ook helpen bij het composteren. Ze eten niet alleen keukenafval, zoals groente- en fruitresten, maar ook bladeren, takjes en gras. Door deze materialen te eten en te verteren, helpen kippen bij het afbreken van organisch materiaal. Dit versnelt het composteringsproces en zorgt voor een betere kwaliteit van de compost.

Kippen bestrijden ongedierte

Kippen zijn natuurlijke ongediertebestrijders. Ze eten graag insecten, zoals slakken, wormen en larven, die schadelijk kunnen zijn voor planten. Door kippen in de tuin te laten lopen, verminder je de populatie van schadelijke insecten en voorkom je dat ze jouw planten aantasten.

Kippen zijn gezellige huisdieren

Naast alle voordelen voor de tuin zijn kippen ook geweldige huisdieren. Ze zijn nieuwsgierig, actief en hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid. Het is heerlijk om ze rond te zien scharrelen en te horen kakelen. Bovendien leggen kippen eieren, die je kunt gebruiken in de keuken. Zo heb je altijd verse eieren bij de hand.

Kortom, kippen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan jouw tuin. Ze eten onkruid, zorgen voor natuurlijke bemesting, helpen bij het composteren, bestrijden ongedierte en zijn gezellige huisdieren. Het houden van kippen vergt wel enige kennis en toewijding, maar het kan een prachtige toevoeging zijn aan jouw groene oase.

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Simone Entius Avatar

Simone Entius 3 maanden geleden
Helemaal eens, ik heb al jaren loslopende kippen. Ze zijn zo ontzettend gezellig en het is zo leuk om te observeren en te luisteren. En dan nog de traktatie van de eitjes, ik zou het heel erg missen als ze er niet zouden zijn.


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox