buxus Ilexmest

14 Apr 2024 in Beplanting

Door el

Afbeelding bij buxus Ilexmest


Ik heb een tuin met Ilexhaagjes en daarvoor v Pokon Buxus en Ilex mest gekocht ( in een doos) nu gaan de planten langzamerhand. dood, bruin blad en dan is de plant dood, deze Ilexen kostten mij in 2021 ruim 1800€

Hoe kan Pokon dit product  verkopen,  dat totaal niet voor Ilex geschikt is maar het wel op de doos zetten.

Denkt u dat ik nog iets kan doen om ze te redden?

Mogen ze ook Hortensiamest krijgen?

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Tuindingen Avatar

Tuindingen 2 weken geleden
Hoi El,

Ja hiermee ben je mooi op het verkeerde been gezet. Ik ken het product van Pokon niet maar ik probeer je de verschillen tussen buxus en ilex te doen herkennen zodat je ook kan begrijpen waarom producten en specifieker meststoffen die geschikt zijn voor de Buxus juist niet moet gebruiken voor de Ilex.

Buxus en Ilex;

Buxus gedijt goed in kalkrijke grond. Dit betekent dat het goed groeit in bodems met een hogere pH-waarde, waar kalk aanwezig is.

Ilex, daarentegen, geeft de voorkeur aan een zure bodem. Dit betekent dat het beter groeit in bodems met een lagere pH-waarde, waar de aanwezigheid van organisch materiaal zorgt voor een zuurdere omgeving.

Dus, als je bodem van nature kalkrijk is, zou je merken dat Buxus daar beter groeit. Maar als je bodem zuurder is, zal Ilex waarschijnlijk de betere keuze zijn. Het is belangrijk om de pH-waarde van je bodem te kennen voordat je beslist welke plant je wilt gebruiken, omdat dit een grote invloed heeft op de gezondheid en groei van je haag. of in uw geval er ontstaan verschijnsel waaraan te zien is dat de planten het niet naar hun zin hebben

Oplossing: Buxus ilex planten bodemverbeteren

Het is mogelijk om de bodem aan te passen en deze geschikter te maken voor de plant die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, als je graag Buxus wilt planten maar je hebt een zure bodem, kun je kalk toevoegen om de pH-waarde te verhogen. Omgekeerd, als je een kalkrijke bodem hebt maar je wilt Ilex planten, kun je de bodem zuurder maken door bijvoorbeeld compost toe te voegen rond de planten en dit in de grond te mixen.

Mijn advies is dus om de Ilex planten te verrijken met voedingstoffen in de vorm van Zure compost zodat ze de bodem krijgen waar ze goed in groeien.

Succes.


el Avatar

el 2 weken geleden
Dank voor info, ik heb ook een doos DCM mest voor Ilex en Osmanthus en zal dit voortaan als mest gebruiken. Er zit niets anders op dan dode planten te verwijderen en er nieuwe tussen te zetten. Grondsoort hier is zand ( t Gooi) zal ook compost uit mijn bak halen en tussen de plantjes mengen.
En ik ga zeker Pokon hierover inlichten, slechte zet van zo n toch gerenommeerd bedrijf


Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox